3 bakan uzlaştırdı, THY grevi 92 milyon YTL’ye çözüldü

Güncelleme Tarihi:

3 bakan uzlaştırdı, THY grevi 92 milyon YTL’ye çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

THY’de Hava-İş ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde tam uzlaşma sağlandı. Taraflarca alınan grev ve lokavt kararlarının ardından hükümetin devreye girmesiyle hem ücret hem de idari maddelerde anlaşmaya varıldı. Mutabakat THY yönetiminin daha önce 77 milyon YTL ek ödeme içeren teklifini 92 milyon YTL’ye çıkarmasıyla sağlandı.

TÜRK Hava Yolları (THY) ile Hava İş, 21’inci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde son anda sağlanan uzlaşma resmen açıklandı. Taraflarca alınan grev ve lokavt kararlarının ardından, hükümetin 3 bakanlı bir komisyon oluşturarak arabuluculuk yaptığı görüşmelerde hem ücret hem de idari maddelerde anlaşmaya varıldı. İmzalanan mutabakat zaptına göre THY, çalışanlarına bu yıl için 90-92 milyon YTL civarında ek ödeme yapacak.

YÜZDE 10 ZAM + 80 YTL: Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Türk-İş Başkanı Salih Kılıç dün tarafları biraraya getirdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Genel Müdürü Temel Kotil ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin’in katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, THY çalışanı işverenin son önerisinde yer alan şekliyle ortalama yüzde 10 ücret zammı alacak. İlk yıla ilişkin ücret artışında işverenin önerisi kabul edilmesine karşın, işçi sendikası da bazı tavizler koparmayı başardı. İlk yıl için yüzde 10’luk zammın yanında, 50 YTL’si kıdem tazminatı olmak üzere toplam 80 YTL seyyanen zam verilmesi uzlaşmada önemli bir faktör oldu.

YÖNETİM KESENİN AĞZINI AÇTI: Bunun yanı sıra ikinci yıl için de 6’şar aylık ücret artışları yapılacak. THY yönetimi daha önce ikinci yıl için enflasyon artı 1 puan zam teklifinde bulunurken, varılan mutabakata göre THY çalışanı 2008’in ilk 6 ayında enflasyon farkı dışında yüzde 3 zam alacak. İkinci 6 ayda ise çalışana yüzde 4’lük zammın yanı sıra enflasyon farkı da ödenecek. Yapılan hesaplamalara göre bu da THY’ye 90-92 milyon YTL civarında ek bir ödeme getirecek. Böylece uzlaşmadan önceki son teklifinin 77 milyon YTL ek ödeme gerektiğini açıklayan THY yönetimi, bunun 15 milyon YTL üzerinde bir ödeme yapacak.

THY İMKANLARINI ZORLADI: Başesgioğlu da bu durumu, "THY yönetimi imkanlarını zorlamıştır ve çalışanların kazanılmış hakları üzerine yeni haklar ilave etmede büyük bir anlayış göstermiştir. Gerek sosyal haklar gerek ücrete ilişkin haklarda önemli iyileştirmeler yapılmıştır" diye açıkladı. 10 gündür yürütülen arabuluculuk faaliyeti sonucunda uyuşmazlık konusu tüm maddelerde anlaşmaya varıldığını açıklayan Başesgioğlu, "Gerek idari gerek ücrete ilişkin olarak tarafların kendi iradeleri, sorumlu davranışları ile uyuşmazlık maddelerinde tam mutabakat sağlanmıştır" dedi. Grev ve lokavt kararlarının tarafların kendi iradeleri ile ortadan kalkacağını belirten Başesgioğlu, sözleşmenin en kısa sürede taraflarla birlikte imzalanacağını söyledi. Başesgioğlu, düşük ücretlerle çalışanlara olabildiğince yüksek oranda iyileştirmeler yapılacağını, geçmişte hak kaybı yaşayan teknik personele hak taahhüdünde bulunulduğunu da vurguladı.

HUZUR SATIN ALINAMAZ: Arabulucu olarak sürece katılan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, toplumsal uzlaşma, anlaşma ve sosyal diyaloğun önemli olduğunu vurguladı. Kılıç, "Huzur ve güven önemlidir, parayla satın alınmaz. Bundan sonraki süreçte sözleşmeyle elde edilen hakların uygulamaya geçmesi önem arzetmektedir" dedi.

Uçuş personelinin çalışma şartları ayrıca görüşülecek

THY’de görüşmeleri tıkayan en önemli konulardan biri de uçuş personelinin çalışma şartları olurken, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu bu konuda da iyileştirmelerin yapılacağını açıkladı. Daha önce yönetmeliklerde yapılan iyileştirmelerin teyit edildiğini ve uçuş personelinin çalışma şartları konusunda iyileştirme yapılmasının taraflarca dikkatle not edildiğini belirten Başesgioğlu, toplu sözleşmenin gelecekte uçuş güvenliğinde pürüz yaşanmaması için taraflar tarafından dizayn edileceğini söyledi.

Uzlaşma hisseleri yüzde 4.60 uçurdu

TÜRK Hava Yolları ile Hava-İş sendikası arasında görüşmelerin uzlaşma ile sonuçlanması, şirketin hisselerinin de değer kazanmasına neden oldu. Hisse senetleri, uzlaşma haberinin ardından hızla değer kazanarak 9.25 YTL ile yüzde 5.17 prim yaptı. Hisseler gün sonunda 9.10 YTL’den kapanış gerçekleştirerek, toplam yüzde 4.60 oranında prim yakaladı.

Sadece 12 bin çalışan değil 70 milyon da memnun oldu

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı: "Sadece 12 bin THY çalışanı değil, 70 milyonluk Türkiye memnun oldu. Akıl ve sağduyu galip geldi, Türkiye kazandı. THY sadece bir havayolu şirketi değil. Dış ticaretin önemli bir bölümüne aracılık eden, ihraç ve ithal mallarını taşıyan, ekonominin büyümesinin, üretmesinin, satmasının en önemli kurumlarından biri."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!