2B’de eskiler satılacak, yenilere önlem alınacak

Güncelleme Tarihi:

2B’de eskiler satılacak, yenilere önlem alınacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Hükümet, daha önce işgal edilen orman arazilerinin satışı için yeni bir 2B düzenlemesi yaparken, bundan sonraki işgalleri önlemek için tapu kadastro tasarısının içine madde monte etti.

Tapu Kanunu, Harçlar Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı önceki gün sessiz sedasız TBMM’ye sevk edildi. Tasarının tapu ve kadastro işlemlerini kolaylaştıran maddelerinin arasına "orman vasfını yitirmiş arazilerle" ilgili düzenleme sıkıştırıldı. Yıllardan beri hükümetin satmaya çalıştığı ve krize neden olan 2B arazilerini ilgilendiren bu düzenleme, heyecan yarattı. Ancak maddenin bundan sonra ortaya çıkacak 2B arazilerine "zamanaşımı davası yoluyla" el konulmasını engellediği ortaya çıktı. Tasarının 6’nci maddesine göre, araziyi işgal edenler, Medeni Kanuna dayanarak, "kazandırıcı zamanaşımı" hakkından yararlanıp, bu yerleri adlarına tescil ettiremeyecekler. Tasarının diğer maddeleriyle tapu ve kadastro işlemlerinde bürokratik işlemlerin azaltılarak vatandaşların tapu dairelerinde işlerini kısa sürede bitirmeleri olanağı yaratıldı. Vatandaş sadece belli müdürlükte değil, yakın il veya ilçelerdeki tapu müdürlüklerinde de işlemlerini yaptırabilecekler. Böylece tapu dairelerindeki yığılmanın önüne geçilmiş olacak.

25 milyar dolar bekleniyor

KAMUOYUNDA 2B yasası olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmayı Çevre Bakanı Veysel Eroğlu yürütüyor. Buna göre öncelikle Anayasanın 169 ve 170’nci maddelerinin değiştirilmesi gerekiyor. AKP, geçen dönem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiği için uygulanamayan Anayasa değişikliğini bu dönem MHP’nin desteğiyle geçirmeyi planlıyor. Değişiklik gerçekleşirse bu alanlar, rayiç değerleri üzerinden öncelikle orman köylüsüne, mümkün olmaması halinde ise isteklilere satılacak. Hükümet geçen dönem bu satıştan 25 milyar dolar beklediğini açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!