293 ölüm noktası

Güncelleme Tarihi:

293 ölüm noktası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 21:20

Diyarbakır Sur’da 'özyönetim ilanı' soruşturmasını tamamlayan savcılık, ilçede 293 kritik nokta tespit etti. Bunların çoğunda patlayıcı tuzakları olduğu, 8 yerde keskin nişancı bulunduğu belirtildi. Sur Belediyesi Eşbaşkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da sokağa çıkma yasağı süren Sur ilçesinde 14 Ağustos’ta 'özyönetim ilan' edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Terör örgütü PKK'nın öncelikle sözde özerk, daha sonra konfederal ve bağımsız bir devlet kurma amacına yönelik planlamalar yaptığı vurgulanan iddianamede, bu kapsamda girişimlerin yoğunlaştığı kaydedildi.

Savcı, örgütün 2015 Ağustos’tan itibaren sözde özyönetim ilan ettiğini belirtti. 14 Ağustos günü 'Sur Halk Meclisi' isimli grubun özyönetim açıklaması yaptığını kaydeden savcı, açıklamanın ardından çok sayıda terör eylemi olduğunu vurguladı.

İddianamede, sanıklardan özyönetim ilanına ilişkin açıklamayı okuyan Güneş Ölmez'in ifadesinde içerik hakkında bilgisi olmadığını söylediği belirtildi. Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut açıklamanın yapıldığı gün Hasırlı Mahallesi'ne gittiklerini belirterek, “Özyönetim çağrılarından bilgim yok" dedi.
İddianamede, terör örgütü yöneticilerinin talimatı doğrultusunda başlatılan özyönetim ilanlarıyla bölge illerinde hendekler kazıldığı ve bombayla tuzaklandığına dikkat çekildi. Özyönetim ilanının ardından Sur’daki fiziki değişikliğe vurgu yapılırken, ilçede ölümcül noktaların tespit edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Savcı, Sur’da 293 noktada barikat, hendek, perdeleme, rögar tuzaklaması, parke altında tuzaklanmış bomba, bomba kablolarının çekildiği evler, mayın, tuzaklanmış hendek, büyük mayın tuzaklamaları, hendek-barikat tuzaklamaları ve mevziler bulunduğunu belirtti. İddianamede, kilise ve cami gibi çok sayıda kutsal mekânın çevresine de bombalı tuzak döşendiği belirtildi. Tespit edilen noktalarda roketatar mevzisi bulunduğu belirtilen iddianamede, 293 noktanın 250'den fazlasına tuzaklanmış patlayıcılar yerleştirildiği vurgulandı.

Savcıdan Sur raporu

İŞTE TESPİTLER

-250’den fazla noktada tuzaklanmış patlayıcılar
-Cami ve kiliselerin çevresinde bombalı tuzaklar
-8 önemli noktada PKK’nın keskin nişancıları. Bunlardan 4’ünde ‘Zağros’ adı verilen zırh delici keskin nişancı tüfeği
-1 noktada keskin nişancı mevzisi
-1 noktada tahrip gücü yüksek ‘kazan mayını’
-Hendek ve barikatların çevresinde sanayi tüplerinden mayınlı tuzaklama
-Bazı noktalarda anahtar modüllü patlayıcı
-1 sokak içinde 2 leğen boyutunda kablolu mayın
-Hazreti Süleyman Camisi’nin ön ve arka girişlerinde komple bomba hattı

Haberin Devamı

SUR’DA 2 POLİS YARALI

DİYARBAKIR Sur’da polis ve askerlerin ortak operasyonunda dün de çatışma çıktı. Hasırlı Mahallesi Yıkıkkaya Sokak’ta sabah saatlerinde bir polis keskin nişancı tüfeği Kanas’la açılan ateşle, bir polis de atılan el bombasının patlamasıyla yaralandı. Tüfekle vurulan polisin durumu ağır.      

‘ÖZYÖNETİM’E 2 TUTUKLAMA

DİYARBAKIR’ın Yenişehir ilçesinde 17 Ocak’ta özyönetim ilan edilen basın açıklamasına katılan 16 kişi gözaltına alındı. 1 kişi savcılık tarafından, 13 kişi de mahkeme tarafından serbest bırakıldı, T.U.A. ve H.A. ise tutuklandı.                    

5 YILDIZLI OTELDEN GÜVENLİK GÜÇLERİNE SUÇ DUYURUSU

DİYARBAKIR Sur’da ana caddede bulunan 5 yıldızlı Green Park Oteli de çatışmalarda büyük hasar gördü. Temmuz ayında tadilata giren, çatışma ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle bir daha açılamayan otelin sahipleri ve çalışanlarının tesise girmesine güvenlik güçlerinin izin vermediği öne sürüldü. Otel sahiplerinin avukatı Fırat Öger, müvekkillerinin mülkiyet haklarını kullanamadıklarını savunarak, güvenlik güçleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Otelin teras katının çatışmalarda büyük hasar gördüğü belirtildi.

Haberin Devamı

SADECE BU OKULA 1 MİLYON LİRA

MERSİN Tarsus’ta bir ay önce terör örgütü PKK yandaşlarınca yakılan Fahrettin Paşa ilk ve ortaokulunun onarım ile donatımı için yaklaşık 1 milyon lira harcama yapılacağı bildirildi. Okulda devam eden onarım çalışmalarını inceleyen Tarsus Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, 40-45 gün içinde inşaatın tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!