29 Ekim'e kadar 'On bin Türk' aranıyor

Güncelleme Tarihi:

29 Ekime kadar On bin Türk aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 17:09

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Mart ayında alınan bir kararla sözde “Ermeni soykırımı”nın tanınmasından bu yana, bu ülkedeki Türk vatandaşları ve Türkiye taraftarları faaliyetlerini hızlandırdı.

Haberin Devamı

Örneğin bu yıl Türk Milli Futbol Takımı’nın da katılımıyla New York’ta ABD tarihinin en büyük Türk yürüyüşü gerçekleştirilecek. Ancak çabalar bununla da kalmıyor. Türk Koalisyonu ABD Siyasi Faaliyet Komitesi’nin (TC-USA PAC) “On bin Türk” kampanyası bu girişimlerden en önemlisi.

Siyasi faaliyet komiteleri yani PAC’ler bizim bildiğimiz lobilerin resmi adı. ABD’de herhangi bir topluluğa ait kâr amacı gütmeyen bir kurum siyasi faaliyet komitesi olarak kaydedilmedikçe siyasi faaliyetlerde bulunamıyor. ABD’de de bir dizi kâr amacı gütmeyen Türk derneği ve birliği var ancak sadece iki adet PAC var. Geçmişleri sadece üç yıl kadar geriye giden bu lobilerin birincisi “On bin Türk” kampanyasını da organize eden Washington’daki TC-USA PAC, diğeri Houston Teksas’ta bulunan Turkish PAC.

Haberin Devamı

TC-USA PAC’in Mali İşler Sorumlusu Lincoln McCurdy, kaba tahminle 300 ile 500 bin arasında Türk’ün yaşadığı ABD’de sadece iki tane PAC olmasının büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

“ABD’de vatandaşlık, oturma izni ve yeşil kart sahibi olan en az 300 bin Türk var. Öğrencileri ve iş vizesi sahiplerini de eklediğiniz zaman bu rakam daha da büyüyor” diyen McCurdy, bu kadar büyük bir kitlenin ülkedeki Ermeni ya da Yunan lobilerinin çok gerisinde kaldığı görüşünde.

TÜRKLER HER YERDE VAR SİYASETTE YOK
Türklerin ABD için model göçmenler olduğunu ifade eden McCurdy, “Toplumda tamamen asimile oluyorlar, ABD’ye ettikleri bağlılık yeminini tamamen ciddiye alıyorlar” dedi. Türklerin ülkede gazetecilik ve siyasi yaşam dışındaki tüm alanlarda çok aktif ve başarılı olduğunu hatırlatan McCurdy, “Bugüne kadar yerel düzeyde iki Türk aday seçildi. Eyalet düzeyinde ise hiç yok” dedi.

Türklerin birincil önceliğinin ekonomik başarı elde etmek olduğunun altını çizen TC-USA PAC temsilcisi, siyasetteki yokluklarının bir dizi faktörle açıklanabileceğini belirtti:  

“Bunlardan ilki Türklerin toplumda çok iyi asimile olması. Brooklyn gibi yerlerde bulunan birkaç küçük istisna haricinde ‘Türk mahallesi’ denen şeyi ABD’de çok fazla göremiyorsunuz. Diğer etnik gruplara kıyaslanınca Türkler en parçalanmış grup diyebiliriz.

Haberin Devamı

“İkincisi, elbette ki ilgisizlik söz konusu. Ancak bu bütün gruplar için geçerli olabilir. Türkler için sorun daha çok kültürel. Kabul edelim, Türkiye’de halk hareketleri bundan 10–15 yıl önce başladı. Bu Türkiye’de siyasi kültürün bir parçası değil”

Üçüncü açıklama olarak da ülkedeki Türklerin tam olarak haklarını bilmemelerini gösteren McCurdy, “İnsanların kafaları karışık, ne yapıp ne yapmamaya izinli olduklarını tam olarak bilmiyorlar. Yeni vatandaşlar oldukları için yanlış bir şey yapmak istemiyorlar. Biz Türk-Amerikalılara lobiciliğin anayasal hakları olduğunu anlatmaya, onları eğitmeye çalışıyoruz. Bu durumu rüşvet olarak görenler var. Biz onlara yasaların dışına çıkmadıkça yaptıklarının yanlış olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Onlara rehberlik yapıyoruz”  dedi.

Haberin Devamı

ASIL MESELE TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE
TC-USA PAC’in hedefi 29 Ekim 2010’a kadar toplam 10 bin Türk’ten ve Türkiye dostundan bağış toplamak. Temsilciler Meclisi’nin şu an diğer lobilerin etkisi altında olduğunu hatırlatan McCurdy, “Şimdiye kadar 270 bin dolarlık kampanya desteği sunduk. Senato’da desteklediğimiz adaylar var ama asıl mesele Temsilciler Meclisi’nde” diyerek 2 Kasım 2010’da yapılacak ara seçimler sonrasında etkinliklerini artırmak istediklerini dile getirdi.

TC-USA PAC’ın amacı ABD’nin Türkiye ve çevresindeki sorunlarda tarafsız bir tavır takınmasını sağlamak. “Biz Yunan ya da Ermeni karşıtı değiliz sadece dengeli politikalardan yanayız. Ermeni meselesi, Kuzey Irak, Kafkaslar, enerji politikaları, Ege gibi konularda dengeli bir diyalog ortamı oluşsun istiyoruz” diyen McCurdy Türkiye’ye bölgede haksız muamele yapıldığını savundu.

Haberin Devamı

McCurdy, ABD-Türkiye ittifakının dünya barışı açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, “Eğer bu ilişki zayıflarsa ABD’nin Irak ve Afganistan’da yaşadığı zorluklar artar. Yunanlılar ve Ermeniler de bu durumdan fayda değil zarar görür. Aksine bölgede güçlü bir Türkiye bu ülkelerin de işine gelecektir” dedi.

“EŞE DOSTA HABER SALIN”
ABD yasalarına göre PAC’lerin faaliyetlerine katılmak yani “On bin Türk” kampanyasına bağış yapabilmek için 18 yaşın üzerinde bir ABD vatandaşı olmak, oturma iznine sahip olmak ya da yeşil kartlı olmak gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye’den katılım söz konusu değil. Ancak McCurdy, bu girişimde Türk toplumunun da yapabileceği şeyler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Zaman zaman ‘Ermeni lobisi ne kadar başarılı’ şeklinde yorumlar duyuyoruz. Ancak ABD’de kimi eyaletlerde Türk nüfusu Ermeni nüfusunun çok üzerinde. Örneğin New Jersey Türklerin en yoğun yaşadığı eyalet. Şu an Temsilciler Meclisi’nde ciddi bir Türkiye karşıtı tavır var ancak New Jersey gibi eyaletlerde yaşayan Türkleri harekete geçirebilirsek bu durumu da değiştirebiliriz” diyen McCurdy, Türkiye’de yaşayan ve kendilerinin savundukları değerlere inan Türklere, ABD’de yaşayan kardeşlerini, akrabalarını, dostlarını bu sürece katkı yapmaları için cesaretlendirmeleri yönünde çağrı yaptı.

Not: Kampanyanın sitesine http://tenthousandturks.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

seturan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!