HDP'nin gençlere vaatleri

Güncelleme Tarihi:

HDPnin gençlere vaatleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 12:05

HDP'nin seçim bildirgesinde yer alan 'BİZ'ler GENCİZ'' başlığı altında gençlere yönelik vaatleri de HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş açıkladı.

Haberin Devamı

Demirtaş, şunları söyledi:

Bizler genciz. Zor koşullarda çalışan okuyan yaşamın dışına itilen ama bunlara rağmen yaşamı yürüten, Gezi’de yer alan Rojova’da yer alan, gençlerin mücadelesiyle büyük insanlık çağrısı büyüyor.

GENÇLİK BAKANLIĞI KURACAĞIZ

Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcamalarına ayrıldığı, gençliğin sporla özdeşleştiği, Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan bir Gençlik Bakanlığı kuracağız.

15-25 YAŞ ARASI GENÇLERE HER AY 200 TL

Cinsel yönelim ve kimliğiyle özgür yaşamın önünü açacağız. Gençlerin karar alması için örgütlenmesi önündeki tüm engellemeleri kaldıracağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. 15-25 yaş arasında olan her genç başka hiçbir sosyal sınıfsal durumu sorgulanmadan yararlanabilecek. Hem iletişim, hem internet, hemde şehir içi ulaşımdan faydalanacak. Bütün müzelerden ücretsiz faydalanıp, sosyal etkinliklerden indirimli yararlanacak.

Haberin Devamı

SEÇME YAŞINI 16'YA, SEÇİLME YAŞINI 18'E İNDİRECEĞİZ

Oy verme yaşını, yani seçme yaşını 16’ya, seçilme yaşını 18’e indireceğiz. Özerk ve demokratik üniversiteyi bizler gerçekleştireceğiz.

YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ

Cinsiyet eşitlikçi engelsiz kampüsler kuracağız. Parasız nitelikli özgürlükçü laik anadilinde eğitimi savunan HDP olarak, adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız. Her gencin okuldaki başarısına göre tercih ettiği okulda bölümde okumasını sağlayacağız. YÖK’ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası koordinasyonu ve bilgi alışverişini sağlayacak koordinasyon kurulu kuracağız. Burs ve katkı payının öğrencilere karşılıksız verilmesi, ikinci öğretimdeki katkı paylarının kaldırılması için özel bir bütçe ayıracağız.

Yurt, çamaşırhane, spor salonu gibi yaşam alanları gibi üniversitede yaşayanlar herkes için ücretsiz olacak. Üniversite emekçileri akademisyenler bunlardan ücretsiz yararlanacak.

Gençlerin istihdamına yönelik çözümler geliştireceğiz. Tüm gençlerin sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacak. Sosyal sigorta primleri devlet tarafından karşılanmayan, öğrenci olmayani, 18 yaş üstü gençlerin bütün sosyal güvence masrafları elbette ki bizler tarafından karşılanacak. Bilgiye erişimin önündeki engelleri kaldıracağız. Sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet erişimini kent ilçe merkezlerinde kamusal araçlarda, kamusal mekanların tamamında ücretsiz olarak sunacağız. Dilediğiniz yerde internetten faydalanabileceksiniz.

Haberin Devamı

VİCDANİ RET HAKKINI ANAYASAL GÜVENCE OLARAK TANIMLAYACAĞIZ

Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanımlayacağız. Eline silah almak istemeyen, askerlik yapmak istemeyen, her genç bu haktan yararlanabilecek. Vicdani ret hakkının yanı sıra, gençler istedikleri zaman dilimi içerisinde askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmelerini hayata geçireceğiz. Askerlik süresince sizin belirleyeceğiniz bir takvimde, kamusal gönüllü hizmetle kamuya halka destek olmanız sağlanacak.

Ve elbette ki her zaman tekrarladığımız şeyi bıkmadan tekrarlamaya devam edeceğiz. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak kesimdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!