28 yıl sonra yeniden

Güncelleme Tarihi:

28 yıl sonra yeniden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2007 00:00

Tufan Türenç ve Erhan Akyıldız tarafından kaleme alınan ve Milliyet Gazetesi’nin Mehmet Ali Ağca tarafından 28 yıl önce bugün öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin hayatını anlatan kitap yeniden yayımlandı.

İlk yayımlandığında "Gazeteci" adını taşıyan ve yeni baskısında ismi "Bir Gazetecinin Hayatı, 28 Yıl Sonra Abdi İpekçi" olarak değiştirilen kitapta, bir roman kurgusu içinde, 1 Şubat 1979’da öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin hayatı anlatılıyor.

DÜRÜSTLÜĞÜN SİMGESİYDİ

"Dürüst, ilkeli, sorumlu gazeteciliğin simgesi." Sadece, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç değil, tanıyan herkesin böyle tanımladığı Abdi İpekçi, bundan tam 28 yıl önce bugün Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülmüştü. Pek çok noktası hálá karanlıkta olan bu cinayet, bütün Türkiye’yi sarsmıştı. O günlerde Milliyet’te çalışan genç gazeteciler Tufan Türenç ile Erhan Akyıldız ise kendilerinin gazeteciliği üzerinde büyük etkisi olan Abdi İpekçi’nin hayatını kitap haline getirmeye karar vermişlerdi.

İLKADI ’GAZETECİ’YDİ

Uzun çalışmalardan sonra hazırlanan kitap 1986’da "Gazeteci" ismiyle piyasaya çıkacak ve kısa sürede de tükenecekti. İletişim Fakültesi öğrencileri, araştırmacılar ve okuyucular 28 yıl boyunca bu kitabı aradı ama bulamadı. Aradan geçen yıllarda Erhan Akyıldız vefat etti. Nihayet, 28 yıl sonra Tufan Türenç kitabı yeniden gözden geçirerek basılmasına karar verdi. Doğan Kitap tarafından "Bir Gazetecinin Hayatı, 28 Yıl Sonra Abdi İpekçi" ismiyle yayımlanan kitap, bu ünlü gazetecinin hayatını en ince teferruatına kadar anlatıyor. İlginç bir tesadüf eseri, kitabın yeni baskısı, yine bir gazetecinin, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in siyasi cinayete kurban gittiği günlere denk geldi. Kitabı birlikte yazdığı Erhan Akyıldız’ın ölümünden sonra yeni baskının içinden gelmediğini belirten Tufan Türenç, yayınevlerinin ısrarı ve aynı tür siyasi cinayetlerin sürmesini de gözönüne alarak kitabın yeniden basılmasının yararlı olabileceğini düşündüğünü söylüyor.

GAZETECİLER ONU TANISIN

Türenç’e göre, bugün gazetecilik yapanların da, gazetecilik yapmak isteyenlerin de İpekçi’den öğrenebileceği çok şey var. "Eğer bir insan dürüst ve ilkeli gazetecilik yapmak istiyorsa" diyor Tufan Türenç: "Abdi İpekçi’yi tanıması gerekir." Sonra da şöyle devam ediyor: "Tabii bununla o dönemin tek ilkeli gazetecisi Abdi İpekçi’ydi demek istemiyorum. Ama o çok güçlü bir kişilikti ve çok önemli bir gazeteciydi. O nedenle döneminin en etkin insanlarından biriydi. Öldürülmesinin nedeni de sağduyunun sesi olmasıydı. Bu kitap Abdi İpekçi’yi ve dönemini her yönüyle tanıtmaya çalışan bir araştırmadır ve kolay okunması için roman tekniğiyle yazılmıştır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!