28 milyar dolarlık pazarlık başladı

Güncelleme Tarihi:

28 milyar dolarlık pazarlık başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2002 11:33

Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor olası Irak operasyonunun Türkiye'ye getireceği maliyet ve ABD yardımları üzerine görüşüyor. ABD'ye sunulacak 28 milyar dolarlık faturada askeri harcamalar yok.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Babacan'ın, dün gece yarısı Ankara'ya ulaşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman ile Hazine Bakan Yardımcısı Taylor'a sunacağı faturada askeri harcamalar yok.

Ankara'da ABD heyetiyle müthiş bir savaş pazarlığı yaşanıyor. Çünkü olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı askeri harcamalar hariç, 28 milyar doları buluyor. Bu faturaya faiz ve kur zararının da eklenmesi gerekiyor.

IRAK'a askeri harekát için ABD'nin Ankara'dan istek listesinin ele alınacağı MGK toplantısı arefesinde, Türk ekonomisinin uğrayacağı savaş zararının karşılanması için 28 milyar dolarlık pazarlık başladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor dün gece yarısı Ankara'ya ulaştı.

ABD heyeti bugün sabah saatlerinde Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve ekonomi kurmayları ile biraraya geldi. Toplantıya, Hazine, Merkez Bankası, DPT ve Dışişleri bakanlığından 18 kişilik üst düzey bürokratlar da katılıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet'e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, ABD'ye iletilen rakamda askeri amaçlı harcamaların neden dışarıda tutulduğuna ilişkin bir soruya, ‘‘Çünkü şu sırada, bizim doğrudan savaşa girecekmişiz gibi bir durumumuz söz konusu değil’’ yanıtını vermekle yetindi. Aynı yetkili, Irak faturasına, kriz nedeniyle uğranacak faiz ve kur zararı ile ekonomik büyüme kaybının da eklenmesi gerektiğini vurguladı.

GÜL'LE GÖRÜŞECEK

Türkiye'nin ekonomik destek talebi, dün gece geç saatlerde başkente gelen ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı John Taylor ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'a bugün bir kez daha iletilecek. İki ABD'li yetkili, Başbakan Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri yetkilileriyle görüşecek. Görüşmelerde, Grossman'ın, ABD Başkanı George Bush'un ‘‘Türkiye, artık kararını versin’’ mesajını bir kez daha yinelemesi bekleniyor. Taylor, bugün Babacan ile bir araya gelecek. Bu görüşmeye, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin de katılması bekleniyor. ABD'li bir yetkili, Babacan'ın, bu ayın ilk yarısında Washington'da Taylor'la görüştüğünü hatırlatarak, Ankara'daki ziyaretin bu görüşmenin devamı niteliğinde olacağını belirtti.

Haberin Devamı

ABD NE VERÄ°YOR

Ankara, ABD desteğinin IMF veya Dünya Bankası ile yürütülen programların dışında, ikili ticari ilişkilerle sağlanmasını da istedi. Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin hazırladığı ekonomik zarar dosyasına, ABD'nin ilk etapta ekonomik değeri 3-5 milyar doları bulan bir paketle yanıt vermek istediğini belirtti.

Ä°ÅžTE ZARAR TABLOSU

ABD'ye sunulacak Irak faturası şu kalemlerden oluşuyor:

TÄ°CARET

14 MÄ°LYAR

Savaş halinde Türkiye'nin sadece Irak'a değil, diğer bölge ülkelerine de ihracatı kesilecek. Sınır ticareti duracak. Dış ticaretteki zararımız 14 milyar doları bulacak.

TURÄ°ZM

6 MÄ°LYAR

Türkiye'nin gelecek yıl en az 10 milyar dolar gelir beklediği turizmdeki savaş kaybının 6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

TAÅžIMA

5 MÄ°LYAR

Haberin Devamı

Türk taşıma şirketleri ile transit taşımacılık açısından toplam ekonomik zararın da 5 milyar dolara çıkabileceği belirtiliyor.

Ä°NÅžAAT

3 MÄ°LYAR

Irak krizinden etkilenen bölge ekonomilerinde Türk müteahhitlerinin uÄŸrayacağı proje kaybının 3 milyar dolara yaklaÅŸacağı hesaba katılıyor.Â
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!