27 milyon dönüm orman yaktık

Güncelleme Tarihi:

27 milyon dönüm orman yaktık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Harb-İş tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 1950 yılından günümüze kadar 27 milyon dönüm orman yok oldu. 1987-1997 yılları arasında yok olan orman miktarı ise 2 Milyon 500 bin dönüm. Araştırmada yok olan ormanların önemli bir bölümünün ormanlarla ilgili yasal düzenlemelerin ardından gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Araştırmada, ormansızlaşma sonucu ortaya çıkan erozyonun Kuzey Amerika'dan 6, Avrupa'dan 17, Afrika'dan ise ise 22 kat daha fazla olduğu belirtildi. Ormansızlaşma sonucu kaybedilen odun hammaddesinin 35 yıl sonra 22 milyon metreküp gibi korkunç bir rakama ulaşılacağı bildirildi. Araştırmada orman köylülerinden oy toplamak amacıyla çıkartılan 4217 sayılı Orman Köylülerinin Kalkındırılmasının Desteklenmesi adlı kanun ile ilgili olarak şu görüşlere yer verildi:

‘‘Bu kanun ile 4 milyon dekar ormanın büyük tehlike içine girmesine ve hatta yokolmasına uzanan bir süreç başlatıldı. Bu yasaya göre orman alanlarının birer rant alanı haline getirilmesi sağlanacak, ormana ilişkin devlet yükümlülükleri kaldırılacak ve orman alanları dağıtılacaktır.''

Yangın geyikleri de vurdu

ANTALYA Düzlerçamı mevkiinde geçen pazartesi günü çıkan yangın, bölgede sayıları gittikçe azalan alageyiklerin soyunun tükenme tehlikesini de gündeme getirdi. Yanan 900 hektarlık alanın alageyiklerin yaşam ortamı olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tuncay Neyişçi, Düzlerçamı ve Güver Uçurumu çevresinde yangından önce yapılan araştırmalarda 200 alageyiğin yaşadığının belirlendiğini söyleyerek, ‘‘Yangında birçok porsuk, kaplumbağa ve dağ keçisinin öldüğünü, alageyiklerin ise yaşam alanlarının daraldığını belirledik. Populasyonu azalan bu hayvanlar önlem alınmazsa yok olacak'' dedi. İzmir, Muğla ve Antalya'da bir orman fakültesi olmadığını belirten Neyişçi, en kısa sürede fakültelerin kurulmasını istedi ve Orman Bakanlığını duyarsızlıkla suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!