256 dev adam tarih yazdı

Güncelleme Tarihi:

256 dev adam tarih yazdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 02:10

256 "dev adam", tarihi bir karara imza atarak, Türkiye'yi büyük bir ayıptan kurtardı. Türkiye'de artık, "savaş ve yakın savaş tehdidi" dışında idam cezası uygulanmayacak.

Meclis Genel Kurulu, tarihi bir karara imza atarak, Türkiye'yi ‘Avrupa’da idam cezası bulunan tek ülke' olma ayıbından kurtardı. Oylamada ANAP, DYP, YTP, DSP ve SP kabul, MHP ise ret oyu verdi. AKP bölündü.

TBMM'de dün yapılan tarihi oylamada, 256 ‘‘dev adam’’ tarih yazdı. TBMM Genel Kurulu tarihi bir karara imza atarak, büyük bir çoğunluğun desteği ile idam cezasını kaldırdı. Türkiye, Avrupa'da idam cezası uygulanan tek ülke olma ayıbından da kurtuldu. AB paketinin yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'de artık, ‘‘savaş ve yakın savaş tehditi’’ dışında idam cezası uygulanmayacak. AB paketininin idam cezalarının kaldırılmasını öngören birinci maddesinin oylamasına 419 milletvekili katıldı. 256 milletvekili idam cezasının kaldırılması yönünde oy verdi. 162 ret oyuna karşın, 1 oy da çekimser çıktı. ANAP, DYP, DSP, SP milletvekilleri kabul oyu verirken, MHP ret oyu kullandı. AKP ise bölündü, milletvekillerinin bir bölümü idamın kaldırılması yönünde oy verdi. MHP'liler ise idam cezasının kaldırılmasını alkışlarla protesto ettiler.

YILMAZ YATIŞTIRDI

Tarihi oylama büyük bir katılımla gerçekleşti. MHP'lilerin zaman zaman gerginleştirmeye çalıştığı oturumda, başta ANAP olmak üzere diğer parti milletvekillerinin sakin tavrı nedeniyle ciddi bir tartışma yaşanmadı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, salonda sık sık ikili görüşmeler yaparak, ortamı sakinleştirdi. AB paketinin en kritik maddelerinden olan idamın kaldırılmasına ilişkin birinci madde, TBMM Genel Kurulu'nun dünkü tarihi oturumunun ilk görüşmesi oldu. MHP adına sözalan Mehmet Gül, diğer partileri suçlayarak, ‘‘Tüm şehit yakınları ve gaziler şimdi sizi gözlüyorlar. Gözyaşları ile sizi izliyorlar’’ dedi. Öcalan'ın affedileceğini ve bir süre sonra bu Meclis'e milletvekili olarak gidereceğini öne süren Gül, ‘‘Türk milletini enayi ve aptal yerine koyamazsınız. Cani sürüsünü affetmek istediğinizi açıkca söyleyin ya da burada tövbe edin. Hepinizi son kez uyarıyorum’’ dedi.

3.5 YIL UYUDUNUZ?

DYP adına konuşan Mehmet Sağlam ise doğrudan MHP'yi hedef alarak, ‘‘3.5 yıl boyunca hükümette Öcalan'ın dosyasını buraya getiremediniz. Ulusal Program'ın altına imza attınız. Yüreğiniz yetmedi. 3.5 yıl uyudunuz. Şimdi seçim var diye APO'nun ipine sarılıyorsunuz’’ dedi. AKP'li Mehmet Ali Şahin ise Öcalan ile ilgili tedbir kararı olduğunu söyleyen MHP'lilere, ‘‘Şemdin Sakık ve 34 teröristin idam dosyaları Adalet Komisyonu'nda bekliyordu, niye onları indirmediniz? Siz bir deriden iki çarık çıkarmaya çalışıyorsunuz. Apo derisinden 1999 seçimlerinde bir çarık çıkardınız. Artık ikinci çarık çıkartamazsınız’’ dedi. Şahin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin idam cezasını uygulamayacaklarına ilişkin Hürriyet'e verdiği demeci örnek gösterince, MHP'lilerin söyleyeceği söz kalmadı.

BAKANA İTİRAZLAR

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün madde üzerinde konuşma girişimi, MHP'lilerin tepkisine neden oldu. MHP'li İsmail Köse, bakanın kendi siyasi partisine ait görüşünü bakan sıfatıyla açıklayamayacağını söyledi. Köse'nin itirazı üzerine oturumu yöneten Murat Sökmenoğlu, oturuma ara verdi. Bu karar tepki çekince Sökmenoğlu, gçen yıl MHP'li Cahit Tekelioğlu'nun yumruğuyla kalp krizi geçirip ölen DYP'li Mehmet Fezzi Şıhanlıoğlu'nu kastederek ‘‘Burada şehit verdik, oturumu gerginleştirmemek için böyle yapıyorum’’ dedi. Konuşmak için kürsüde bekleyen Türk, yerine oturmak zorunda kaldı. Çalışmaya ara verildiğinde Sökmenoğlu, Türk ve Yılmaz bir süre görüştüler. Oturum açıldığında Türk konuşma isteminden vazgeçti.

AKP'YE PROTESTO

AKP ve MHP'nin idam cezasının paketten çıkarılmasına ilişkin verdiği önergenin oylamaları maddenin akibeti konusunda da fikir verdi. Önergelerin oylamasında MHP tam kadro katılırken, AKP'liler bölündü. 53 milletvekili olan AKP verdiği önergenin oylamasına sadece 27 milletvekili ile katıldı. Bu durum MHP'lilerin sert tepkisine neden oldu. MHP'liler, ‘‘Komisyonda istiyordunuz, şimdi neredesiniz, size de bu yakışır’’ diye bağırdılar ve yine alkışlarla protesto ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!