23 günde öğrenilen unutulur

Güncelleme Tarihi:

23 günde öğrenilen unutulur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eğitimciler uzun tatile karşı çıkıyor. Avrupa ülkelerinde en az 200 günlük iş gününe karşın bizde öngörülen 180 işgünü bile güçlükle yapılabiliyor. Eğitimciler, iki dönem arasında bu kadar uzun sürenin eğitim öğretime zarar vereceğini düşünüyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay, ‘‘Dünyadaki eğitim kurumlarınad bu kadar uzun tatil yapılmıyor. Hele eğitim ortasında üç haftalık tatil verilmiyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerinin yaz tatilleri bile bizden kısa. Eğitim günleri 200 günün üstüne çıkıyor, ama altına düşmüyor’’ dedi.

Prof.Dr. Oktay, yeni öğrenmeye başlayan çocukların bu uzun sürede öğrendiklerini unutabileceği uyarısını yaptı. Prof. Dr. Ayla Oktay, ‘‘Bu zamanda yeni öğrenmeye başlayan çocuk, öğrendiklerinin bir kısmını pekiştiremeyecek, hatta unutacaktır’’ diye konuştu.

AİLEYE GÖREV

Uzun tatilin süresinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ayla Oktay, şunları söyledi:

‘‘Bu uzun tatilde ailelere çok büyük görevler düşüyor. Bu uzun tatili bomboş, ne yaptığını bilmeden geçirmek yanlış. Aile okulun bıraktığı yerde devam edebilir. Esnek gezi, gözlem, eğlence, sanat etkinlikleri düzenleyebilir. Çocukların unutmasını engelemek için tekrarlar yapabilir, ancak aşırıya kaçmamalı. Çocuk eğlenmeli, rahat etmeli ve stresten uzak durmalı’’

EĞİTİME ZARAR

Atatürk'ün isteği üzerine tarih öğretmeni olan ve cumhuriyetin ilk öğretmenleri arasında yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı 84 yaşındaki Refet Angın, ‘‘Uzun süreli yarıyıl tatili, eğitim açısından zararlı’’ dedi.

BAYRAM HESAPLANMADI

Eğitim Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Kemal Bal şunları söyledi: ‘‘Zaman iyi ayarlanıp, yarıyıl tatili Ramazan Bayramı'nı da içine alacak şekilde 15 gün yapılabilirdi. Ama artık çok geç.’’

Özel Dersaneler Birliği Başkanı İbrahim Arıkan, 3 haftalık tatil süresinin eğitim için iyi olmadığını söyledi. Arıkan, ‘‘Türkiye'de zaten tatil çok. 365 günün 160 gününde okul var. Bu deneyimden yola çıkılarak, önümüzdeki eğitim yıllarının takvimi hazırlanırken, eğitime olumsuz etkisi bulunan bu konulara dikkat edilmeli’’ dedi.

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Alaaddin Dinçer, tatilin uzamasının öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!