PKK’nın yüzde 99’u Öcalan’ı dinler

Güncelleme Tarihi:

PKK’nın yüzde 99’u Öcalan’ı dinler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 00:00

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Abdullah Öcalan’ın olası ‘Silah bırakın’ çağrısına PKK’nın yanıtı ne olur?” sorusuna, “Kürt hareketi içinde farklı grupları barındıran büyük bir hareket, ancak yüzde 99’u Öcalan’ı dinleyecek. Yönetim kademesinde fire verilmez. Tereddütsüz insanlar bu çağrıya uyacaktır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Demirtaş, sürecin takvimiyle ilgili beklentisini “2013 yılı içinde içerisinde bazı somut gelişmeler olmalı ki süreç ilerlesin. Kürt sorunu bu yıl çözülecek bir sorun değil. Ancak doğru adımlar atılır ve güven verici müzakere süreci işlerse, sorunun çözümüne ilişkin inanç bu yıl geliştirilmeye başlanabilir” sözleriyle vurguladı. TBMM’deki makamında bir grup gazeteciye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “Başbakan’ın ‘İmralı’da görüşmeler oluyor, olacak’ demesi kesinlikle olumlu ve ileri bir adım. Bizim de ısrarla üstünde durduğumuz buydu” diye konuştu. Demirtaş, şöyle devam etti:

KİMİ TEMSİL EDİYOR

“Gelinen nokta itibariyle memnunuz, ancak kullanılan kavramlar, süreci geliştirmeye dönük değil. Örneğin, Başbakanın siyasi danışmanı (Yalçın Akdoğan) bırakın hükümeti, bütün devlet adına konuşma yetkisini nereden aldığını, merak ediyorum. Kendisi bizzat Başbakan adına konuşuyor, hükümet adına değil. Zaten hükümetin hiçbir numarası yok. Hükümetin, Meclis’in, yasamanın, yargının, yürütmenin hiçbir numarasının olmadığı bir ülkede, Başbakan ‘Tek başına müzakereyi ben başlatırım’ diyorsa yarın da ‘Tek başına ben bitiriyorum’ der. Bu yanlış bir şey. Hükümeti bağlayacak şekilde açıklamaların yapılmasını istiyoruz. Kimin adına konuştuğu belli olmayan o kişi, ‘Biz PKK’yi yendik bitirdik, şimdi Öcalan’ı bir enstrüman olarak kullanıyoruz. PKK’ye silah bıraktırmayı tartışıyoruz şu anda’ diyor. Bu nasıl bir dil, nasıl bir çözüm ve  müzakere anlayışı, nasıl bir hastalıktır, anlamış değilim. PKK’yı madem yendiniz, bitirdiniz, teslim almak için niye İmralı’ya gidiyorsunuz?
Biz, görüşmeyi olumlu buluyoruz, ilerlemesi gerekir. Desteklemek istiyoruz ama bu sürece müdahil değiliz, içinde değiliz. Süreç derinleşecekse BDP de müdahil olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!