22 Ekim'de 05.00’ten 19.00’a kadar ev hapsi

Güncelleme Tarihi:

22 Ekimde 05.00’ten 19.00’a kadar ev hapsi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yurt genelinde yapılacak nüfus sayımı için 22 Ekim Pazar günü 05.00-19.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sayım nedeniyle bir dizi önlem alan valilik, 22 Ekim'de seyahat edecek yolcuların biletlerinin izin belgesi yerine geçeceğini bildirdi.

22 Ekim Pazar günü yurt çapında yapılacak nüfus sayımında, sokaklar turistlere kalacak. Vatandaşlar yasak nedeniyle evlerine kapanırken, turistler, pasaportlarını göstererek, ziyarete açık yerlerde gezebilecek.

05.00 ve 19.00 saatleri arasında uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesinde kent halkını uyaran İstanbul Valiliği, zorunlu ihtiyaçların bir gün önceden temin edilmesini istedi. Valilik, 22 Ekim Pazar günü yurt dışına gidecek yolcuların bilet ve pasaportlarının izin belgesi yerine geçeceğini açıkladı. 22 Ekim Pazar günü, alınan önlemler şöyle sıralandı:

Sokağa çıkma yasağı saat 05.00'te başlayıp saat 19.00'da sona erecek. (İkinci bir emir ilan edilmediği takdirde)

Sokağa çıkma yasağının sona erdiği, merkez ilçelerde, valilik; ilçelerde ise kaymakamlıklarca halka duyurulacak.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı süre içinde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, görev ve sorumluluk alanlarındaki bölgelerde her türlü önlemi alacaklar.

Sokağa çıkma yasağının uygulanmasında kaymakamlar, birinci derecede yetkili ve sorumlu olacak.

22 Ekim’de çalışmak zorunda bulunan resmi kurumlar ile fabrika, atölye, turizm belgeli işletmeler ve benzeri işyerlerinin 05.00-19.00 saatleri arasında nöbet veya vardiya değiştirmeden çalışılacak. İzinler kaymakamlıklardan alınacak. Ancak, yasak saatleri içinde tarifeli seferlerle, hava ve deniz yoluyla yurt dışına çıkış yapacak yolcuların, pasaport ve biletleri sokağa çıkma izin belgesi yerine geçerli olacak.

Vatandaşların zorunlu ihtiyaç maddelerinin önceden temini, bu konudaki tedbirlerin alınması hususu kaymakamlıklar ile büyükşehir, ilçe ve belde belediyeleri tarafından halka duyurulacak. Belediyeler ve özel kişilere ait fırınların 20-21 Ekim tarihlerinde fazla ekmek üretmeleri sağlanacak.

Sayım günü seferde bulunan yolcu ve görevliler, tren, gemi, uçak ve otobüslerinin ulaştıkları son durakta, yasağın bitiş saati olan 19.00'a kadar gar, terminal, istasyon ve iskelelerde bekletilecek ve sokağa çıkarılmayacaklar. Zorunlu ihtiyaçları bu kuruluşlarca sağlanacak.

Yabancı devlet sayım işlemini yaptıran Turizm İşletmecileri, Atatürk Hava Limanı ve Karaköy Liman Mülki İdare Amirleri, diğer yerlerde ise kaymakamlıklarca görevlendirileceklerden izin belgesi alarak şehre çıkışları sağlanacak.

Turizm, kongre gibi amaçlarla İstanbul'da bulunan yabancılar, bulundukları yerde sayımı yapıldıktan sonra pasaportlarını ibraz ederek ziyarete açık yerleri dolaşabilecek.

Sağlık kuruluşları, eczane, itfaiye, içme suyu, elektrik, havagazı, telefon ve cenaze gibi zorunlu hizmetlerin aksamaması için her türlü önlem alınacak, yeterli sayıda ekipler oluşturulacak ve hizmet en üst seviyede tutulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!