Antalya polisinin bu kararı çok tartışılır

Güncelleme Tarihi:

Antalya polisinin bu kararı çok tartışılır
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 11:46

ANTALYA’da bir şizofren tarafından 3 polis memurunun şehit edilmesi sonrasında Emniyet, Sağlık ve Milli Eğitim müdürlüklerince benzer olayların tekrar etmemesi için il genelinde benzer hastalıkları bulunan kişilerin tespiti ve sürekli kontrolü için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Hillside Su Hotel’de düzenlenen geleneksel salı toplantılarının önceki günkü konuğu olan İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, 4 Ekim 2012 günü TRT Caddesi ve Cezaevi Kavşağı’nda polis memurları 30 yaşındaki Mehmet Çolak, 34 yaşındaki Abdullah Bülbül ve 45 yaşındaki Mustafa Kılınç’ın şizofren hastası olduğu belirlenen Çağrı Danışman tarafından şehit edilmesi olayı sonrası Emniyet Müdürlüğü’nce benzer olayların yaşanmaması için çalışma başlatıldığını açıkladı. Emniyet Müdürü Sağlam, bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışma planlandığını kaydetti.

Mustafa SaÄŸlam, kullarda aykırı tipler ve ÅŸizofren benzeri hastalıkları bulunan kiÅŸilerin daha ileriye gitmeden tespit edilmesi gerektiÄŸini belirtti. SaÄŸlam, "Kolay deÄŸil tabi? ki, bir insan oturduÄŸunuz yerde taÅŸ atabilir, taşı havada engelleyemezsiniz ama yakalarsınız. Suç iÅŸleyen kiÅŸinin yakalanacağını bilmesi de caydırıcı etkendir. Bu gibi ÅŸahısları bilirsek bunları zaman zaman kontrol ederiz. Ãœzerinde suç aletleri varsa alır ve olası suçları önleriz. O açıdan ekiplerimizi talimatlandırdım" diye konuÅŸtu.Â
 
Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise şehrin ve okulların güvenliği noktasında Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile görüşmeleri olduğunu, sözkonusu rahatsızlıkları bulunan kişilerin tespiti noktasında henüz resmi bir çalışma başlatılmadığını, ancak bu konuda tespitlerin Sağlık İl Müdürlüğü ekiplerince yapılabileceğini aktardı.

UZMANLAR NE DÄ°YOR?

Haberin Devamı

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği’nden Prof. Dr. Orhan Doğan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Doğan'ın açıklamaları:

"Saldırganlık, şiddet, cinayet gibi olaylar tüm insanlarla ilgilidir. Bir grubun daha çok cinayet işlediğini söylemenin bilimsel bir temeli yoktur. Böyle bir niteleme o grubu damgalamaya girer ve insan haklarına aykırıdır. Şizofreni hastalarının şiddete veya cinayete daha yatkın oldukları gibi bir önyargı vardır. Çalışmalar şizofreni hastalarının şiddet olaylarına daha çok karıştıklarının ve daha çok cinayet işlediklerinin doğru olmadığını göstermiştir. Bu konudaki sonuçlar şizofreni hastalarıyla toplum arasında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Bazı insanların şizofreni hastası olduğunun açıklanması damgalama yapmak, onları potansiyel suçlu olarak görmek, hasta ve insan haklarına aykırı davranmak demektir. Emniyet yetkililerinin böyle bir hakkı ve yetkisi yoktur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!