2028 - Sıradan bir memurun sıradan bir günü

Güncelleme Tarihi:

2028 - Sıradan bir memurun sıradan bir günü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

Teknolojİ alışık olduğumuz hızda, belki de biraz daha hızlı gelişmeye devam edecek. Bu gelişmeler, hem ekonomi hem toplum hem de bireyler üzerinde önemli etkiler bırakmaya devam edecek. Gartner analistlerinden bir grup, 2028 yılında nasıl bir dünyada yaşayacağımızı ve bazı sıradan kişilerin sıradan bir günlerinin nasıl olacağını modellemeye çalıştılar. Bu araştırmanın sonucu Gartner Symposium / ITXPO denilen etkinlikte, nisan ayı sonunda Las Vegas’ta ve mayıs ayı başı itibariyle Barselona’da sunuldu ve büyük ilgi çekti.

2028 yılında yaşayacağımız ortamla ilgili bazı varsayımlar tanımlanmış durumda. Elektronik cihazların tümü akıllı ve birbirleriyle iletişim içinde. Sağlık hizmetlerinin yüzde 30’u otomatize edilmiş analiz cihazları, robotlar ve akıllı evler tarafından sağlanacak. Evlerde bugünkü yazıcı ne ise, 2028 yılında kişisel plastik / tekstil parça üretebilecek 3 boyutlu yazıcılar / mini-fabrikalar bulunacak. Evlerimizdeki, üzerimizdeki ve sokaklardaki pek çok nesne elektronik aksam barındıracak, sensörleri olacak ve hem kendi aralarında hem bizimle hem de bazı veri merkezleriyle iletişim halinde olacaklar.

Evimiz bilgisayar

Evimizde bilgisayar olmayacak. Daha doğrusu bugünkü haliyle görünmeyecek, çünkü evimizin kendisi bilgisayar olacak! Yani duvarlar ekran, nesneler mikrofon klavye ve fare yerine geçecek. Bilgisayarı kullanmak için düğmesine basmak gerekmeyecek, bilgisayar her yerde olacak. Bizi odadan odaya takip edecek, ne yaptığımızı anlayacak ve hayatımızı kolaylaştıran bir asistan olacak. İnşallah!

Diğer yandan bazı ekonomik varsayımlar var. Küreselleşme devam edecek, ama Batı ağırlıklı değil, Doğu dünyası ağırlıklı. Çin, dünyanın en büyük tüketim pazarı olacak. ABD hala dünyanın en büyük ekonomisi olmaya devam edecek, ama gücü azalacak ve aradaki fark kapanacak. Ülkeler ve büyük birlikler dışında yeni gruplar (ve bunların çoğu İnternet tabanlı gruplar) olacak. Küresel bir para birimi olacak, ama herkes kullanmayacak.

Son olarak da toplumsal bazı varsayımlar var. 2028 yılında dünya nüfusunun yüzde 24’ü 65 yaş ve üzerinde olacak. Yaşlılık nedeniyle yapılan alımlar toplam ekonominin yüzde 20’sini teşkil edecek. Kentleşme süratle devam edecek ve 4,5 milyar insan (yüzde 60) şehirlerde yaşayacak. 2,7 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak. Hava yollarını tercih eden insan sayısı bugüne göre üç katına çıkacak.

Ya memur ne yapacak

Böyle bir ortamda sıradan bir memurun sıradan bir günü acaba nasıl olacak? Normal idari işlerin tümü dış kaynaklar tarafından yerine getiriliyor olacak. Bir dilde hizmeti verirken, otomatik tercüme sistemleri, konuşulan veya yazılanı istenen ve gerekli dile tercüme edecek. Telekonferans ve video konferans sayesinde memur, hizmeti vatandaşın veya müşterisinin ayağına götürecek. Otomatik sistemler memuru bu hizmeti eksiksiz ve aksaksız yerine getirmesini destekleyecek ve hata yapmasını önleyecek. Eğer memur arabayla bir yere gitmesi gerekirse, aracındaki oto pilot sistemi özel bazı otoyollarda devreye girecek, memurun aracı fiilen kendisinin kullanması yönetmenlik gereğince yasak olacak ve araç en verimli ve kurallara en uygun yoldan hedefe götürecek. Yani özetle memur sadece vesile olacak, asıl hizmeti sistemler verecek ve memura büyük ölçüde yardımcı olacak.

Kulağa hoş mu geliyor? Bilemiyorum. Hep birlikte göreceğiz, ömrümüz yeterseÉ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!