2011'e damga vuracaklar

Güncelleme Tarihi:

2011e damga vuracaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 17:40

2011 Gençlik Yılı'na MUNTR ile gençler damga vuracak...

Haberin Devamı

Amaç, dünyanın varoluş itibariye tüm insanlığa ait olduğunu vurgulayarak mevcut problemlere çok sesli çözümler üretmek. İşte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu komitelerinden DISEC ve SOCHUM’dan başlıklar:

 

DISEC, temel olarak silahsızlanma ve küresel güvenliğe eğilmesi dolayısıyla BM’nin en hayati komitelerinden biri olduğu için,MUNTR2011’de de en hararetli tartışmalara ev sahipliği yapmaya aday bir komite.

 

Üzerine kafa yorulacak ilk konu, Avrasya’nın önde gelen güvenlik kuruluşlarının (OSCE, CSTO, NATO, SCO)etkinliğini arttırmak ve BM ile ortak çalışmalarını sağlamak. Konu, terör ve biyolojik & kimyasal silahların ortadan kaldırılmasını amaçlayan komite için oldukça önemli bir başlangıç teşkil edecek.

 

Haberin Devamı

SÖYLEYECEK ÇOK SÖZ VAR

Tartışılacak ikinci konunun ise asıl çekişmenin kaynağı olacağı aşikar:Körfez ülkelerinde artan silahlanma ve bu durumun Ortadoğu güvenliğine yansımalarına dair soru işaretleri tüm genç delegeleri harekete geçirecek. Körfez Savaşı ile patlak veren bu durum üzerine Körfez ülkeleri ve P5 (Fransa, İngiltere, ABD, Çin, Rusya) delegelerinin söyleyecek çok sözü olacak.

 

Dünya siyasetinin kalbinde bulunan bu meseleye gençlerin yepyeni ve barışçıl perspektifler katması oldukça önemli.

 

SOCHUM ise sosyal, insani ve kültürel her konuya değinerek insanın en uygun şartlarda yaşaması için çaba gösterecek, toplumsal adalet, suçun önlenmesi,kadın ve çocuk hakları gibi meselelere dünya çapında katkıda bulunacak. MUNTR2011’ de gençler de bu çabanın bir parçası olacak. Yaşanan her problemin dünyadaki her bireyi ilgilendirdiği düşünülünce genç nüfusun konunun dışında tutulmasının ne kadar imkansız olduğunu anlamak zor değil.

 

Dolayısıyla ele alınacak ilk konu gençlerin toplumsal kalkınmada yer alma oranını arttırmak olacak. Özellikle eğitim, yoksulluk, çevresel problemler ve sağlık –HIV/AIDS- gibi “insan”a dair soru işaretleri 2011 gençlik yılında enerjik cevaplara kavuşacak.

 

Haberin Devamı

FELAKETLERE KARŞI KÜRESEL BİRLİK

Değinilecek bir diğer başlık, sarsıcı doğal felaketlere karşı çok yanlı önlemler alınması ve felakete uğrayan ülkelere insani yardım sağlanması. Özellikle Haiti depremi sonrası belleklerde kalan manzaralar acil önlemlerin değerini anlatmaya yeter. Komitelerin akademik sorumlusu ve genel sekreter yardımcısı Yaprak Özakman, bu meseleye eğilirken Kızılhaç’ın bir felakete cevap vermekte kullandığı 3 anahtar kelimeden yola çıkmış: araştırma, kurtarma, tahliye. Genç delegeler de ortaya çıkabilecek sosyal,ekonomik,politik ve psikolojik sorunlara bu anahtar kelimelerden yola çıkarak çözüm arayacak.

 

Küresel barış ve dünya toplumunun huzuru konularına bir hafta boyunca genç delegeler kafa yorarken, onlara bilgi ve tecrübe desteğinde bulunacak misafirler de olacak elbette. Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü üyesi Kürşad Turan ve bir BM üyesi gençlere saha tecrübelerini ve tavsiyelerini aktaracaklar.

 

Haberin Devamı

Gençlerin, yavaş yavaş dünya siyasetini ve karar alma mekanizmalarını etkileyecek bir potansiyel kazandığı; hatta kendinde zaman içerisinde sözü geçen bir aktör olma ihtimalini fark ettiği bir dönemde siz de söyleyecek fikirlere sahipseniz, MUNTR2011 kapılarını sizin için açıyor, başvurularınız için:

 

www.muntr.org

İpek Miscioğlu

MUNTR 2011 Medya Direktörü Yardımcısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!