2008, enerji verimliliği yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

2008, enerji verimliliği yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2008 10:46

2008, “Enerji Verimliliği” yılı olarak ilan edilecek.

Haberin Devamı

Bu kapsamda enerjinin her noktada verimli ve etkin kullanılması ve israfın önlenmesi amacıyla, kamu özel ve sivil toplum kesimlerinin katılımı ile “Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi” başlatılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yürürlükteki Enerji Verimliliği Kanununun ve hazırlanmakta olan yönetmeliklerin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına ilişkin tedbirleri konu alan Başbakanlık Genelge taslağı, ilgili kamu kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının ardından son aşamaya geldi.

Taslağa göre, toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak için 2008, “Enerji Verimliliği” yılı olacak.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından da enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına dönük tedbirler ivedilikle alınacak. Kamu kurum ve kuruluşların bu kapsamda yürütecekleri faaliyetlere ilaveten özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesindeki gönüllü katılımları ile 2008 yılında kampanyalar, ödüllü yarışmalar, bilinçlendirme ve medya etkinlikleri gerçekleştirilmesini teminen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “ortak hareket bildirisi” imzaya açılacak.

Geniş katılımla imzalanması arzu edilen bildiri, Ocak ayında kamuoyuna duyurulacak.
Etkinliklerde kullanılmak üzere, grafik animasyonları ve söylemleri ile topluma enerji ve enerji verimliliği ile alakalı mesajlar veren ve toplumun beğenisini kazanabilecek “EN-VER” tiplemeleri ve maskotları hazırlanacak.
2009 yılındaki Enerji Verimliliği Haftası ise Dünya Enerji Verimliliği Forumu şeklinde ve uluslararası katılımla gerçekleştirilecek.

Genelgenini yayımı tarihinden itibaren de binalarda ısı yalıtımı, ısıtma, soğutma ve sıcak su sistemlerini, asansör ve aydınlatma sistemlerini, üretim tesislerinde ise enerji kullanımını ilgilendiren tüm konuları kapsayan, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünün (EİE) internet sayfasında yayımlanan bilgiler ışığında enerji etüdü yapılacak ve bu bu etüdün sonuçlarına göre verimlilik artırıcı proje hazırlanacak. Bu projeler için gerekli ödenek, ilgili kamu kurum ve kuruluş bütçelerine tahsis edilecek.

ENERJİ YÖNETİCİLERİ GELİYOR

Mevcut binalarda enerji tüketimi ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik, ısı enerjisi ve elektrik enerjisi kapsamında çeşitli uygulamalar yapılacak.

Bu uygulamaların izlenmesinde, gerekli uyarıların yapılmasında, hizmet içi eğitimlerin gerçekleşmesinde önlem önerilerinin hazırlanmasında ve kararlaştırılan önlemlerin yerine getirilmesinin koordinasyonunda, üst yönetime karşı sorumlu olacak şekilde 'enerji yöneticisi' görevlendirilecek.

Enerji yöneticisi eğitim ve sertifikalandırılması ile ilgili talepler, EİE veya yetkilendirdiği kurumlar tarafından karşılanacak.

BİNALARDA ALINACAK BAZI ÖNLEMLER

Binalarda ısı ve enerjisi kapsamında alınacak tedbirlerden bazıları şöyle:

-“Kalorifer Tesisatı Projelendirme Kuralları” standardındaki iç hacim konfor sıcaklıklarının aşılmaması için, radyatörlerde sıcaklık ayarlı termostatik vanalar bulundurulacak ve kışın iç ortam sıcaklıkları 21 derecenin üzerine çıkmayacak şekilde ayarlanacak

-Yeni alımlarda etiket sınıfı en az “A” olan klimalar kullanılacak, soğutma sistemi ve klimalar dış ortam sıcaklığı 30 derecenin altında iken soğutma amaçlı çalıştırılmayacak ve iç ortam sıcaklığı 25 derecenin altına inmeyecek şekilde ayarlanacak.

-Radyatör arkalarına, alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilecek, ısı akışını engellememek için radyatörlerin önleri ve üzerleri kapatılmayacak.

-Kış aylarında iç hacimlerdeki havanın temizlenmesi amacıyla, pencerelerin günde bir saatten fazla açık kalmamasına özen gösterilecek.

-Pencerelerden hava sızıntılarını önlemek için, pencere contası kullanılacak.

-Tamamı kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılan binaların ana girişlerinde, döner kapı veya çift kapı kullanılacak. Çift kapıların biri kapanmadan diğerinin açılmaması sağlanacak.

-Zorunlu haller dışında elektrik ile ısınma ve/veya sıcak su temini yapılmayacak, kişiye özel elektrikli ısıtma cihazı kullanılmayacak.

-Her ısıtma sezonu öncesinde, ısıtma sistemlerinin bakım ve kontrolu, baca gazı ölçümlerine dayalı brülör ayarlarını da kapsayacak şekilde yapılacak veya yaptırılacak.

ELEKTRİK ENERJİSİ KAPSAMINDAKİ UYGULAMALAR

-Aydınlatmada, sık açılıp kapanan yerler dışında akkor flamanlı lambalar kullanılmayacak, floresan lambalar için manyetik balast yerine elektronik balastlar, koridor ve merdiven boşluklarında elektronik balastlı floresan lambalar tercih edilecek.

-Özellikle merdiven boşlukları, WC ve benzeri yerler başta olmak üzere, yapılabilirliği mümkün olan mekanlarda, hareket, ısı veya ışık duyarlı ekipmanlar kullanılacak.

-Aydınlatmada maksimum verim alınması için lambaların önündeki ışık geçirgenliğini önemli ölçüde engelleyen armatürler kullanılmayacak.

-Kültür ve tabiat varlıkları binaları hariç, resmi ve dini bayram günleri, şehrin veya ilgili kurum veya kuruluşun özel günleri dışında dekoratif aydınlatma yapılmayacak.

-Bilgisayar, yazıcı, fotokopi ve benzeri elektrik enerjisi kullanan ekipmanların alımında, “Energy Star” işareti olması ve/veya ilgili mevzuat ile belirlenen asgari verimlilik kriterlerini sağlama şartı aranacak. Bu cihazlar kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulacak.

TEDAŞ'IN YOL AYDINLATMALARI

Yol aydınlatmalarında Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından tanzim edilen armatür ve lamba şartnamesindeki aydınlatma şiddeti ile ilgili alt limitler uygulanacak. Bu limitler dışında yapılmış olan uygulamalar, söz konusu genelgenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde düzeltilecek.

Yol aydınlatmalarında yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar; sokak, park ve bahçe aydınlatmalarında elektronik balastlı floresan lambalar kullanılacak.

ULAŞIMDA HANGİ TEDBİRLER ALINACAK

Taşıtların kiralanmasında ve ihale yoluyla yapılan personel taşımasında; otobüsler için 12 yıldan ve diğer araçlar için 5 yıldan küçük olma şartı aranacak.

Trafik yoğunluğu fazla olan şehirlerde, ana arterlerde bulunan kamu kurum ve kuruluşları arasındaki çalışma saatlerinin kademelendirilmesi, valilikler tarafından yapılacak.

Belediyeler, toplu taşımacılığı özendirmek amacıyla resmi/dini bayramlarda ve ayrıca ayda bir gün ücretsiz toplu taşım sağlayacak toplu taşım araçlarına ve bayramlarda bill-boardlara “EN-VER” fişleri astıracak. Belediyeler ve Emniyet Müdürlükleri, özellikle Büyükşehirlerdeki ticari taksilerin şehir içinde yolcusuz gezmeleri ve durakları harici beklemelerini azaltıcı tedbirler alacak.

DÖRT KOLDAN BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Öte yandan, enerji tüketiminin azaltılması için çalışanları bilinçlendirmek üzere hizmet içi eğitim seminerleri düzenlenecek.

Çalışanlar, çalıştıkları yerlerin enerji tüketimi hakkında bilgilendirilecek. Herkesin görebileceği yemekhane, konferans salonu, geçiş bölgeleri gibi yerlere; kullanılmayan lambaların söndürülmesine, elektrikli ev aletleri ve ampullere yönelik verimlilik etiketlerinin tanıtılmasına, ofis cihazlarının kullanılmadığı durumlarda kapatılmasına yönelik afişler ve spotlar asılacak.

Büyükşehir belediyeleri, EİE ile koordineli olarak “Enerji Verimliliği Haftası” etkinlikleri ile eş zamanlı, konferans, sergi, fuar ve yarışma gibi bilinçlendirme etkinlikleri yapacak.

Milli Eğitim Müdürlükleri her ilde, yılda en az bir defa olmak üzere, ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik enerji verimliliği haftalarının düzenlenmesini sağlayacak.

İlköğretim, orta öğretim ve yaygın öğretim kurumlarında kulüp çalışmalarında ve öğrencilerin ders yılı içerisinde hazırlayacakları ödev ve projelerde enerji verimliliğiyle ilgili konulara yer verilecek.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü şans oyunlarında, Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü pul, zarf, koli ve benzeri posta işlemlerinde “EN-VER” grafikleri ve mesajlarına yer verilmesi sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!