2008’de yüzde 5.5 büyür, 600 milyar dolarlık ekonomi oluruz

Güncelleme Tarihi:

2008’de yüzde 5.5 büyür, 600 milyar dolarlık ekonomi oluruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılı büyüme hızı hedefini yüzde 5.5, bütçe büyüklüğünü ise 222 milyar 313 milyon YTL olarak açıkladı.

2008 yılı için gayri safi milli hasıla 716 milyar 596 milyon YTL (Yaklaşık 600 milyar dolar) öngörülürken, büyüme oranı yüzde 5.5 hedeflendi. Kişi başına milli gelir 2007 sonunda 6 bin 625 dolar olması beklenirken, 2008’de de bunun 7 bin dolara ulaşılacağı tahmin edildi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, yüzde 6.5 faiz dışı fazla (FDF) hedefinin, "Sihirli bir rakam olmadığını" belirterek, bu hedefin 2008 bütçesinde yüzde 5.5’e düşürüldüğünü açıkladı. Unakıtan, önceki gece TBMM’ye sunulan bütçe rakamlarını basın toplantısıyla duyurdu. Yılsonunda enflasyonun TÜFE bazında yüzde 6.5, 2008’de yüzde 4 olması bekleniyor. 2008 bütçe büyüklüğü 222.3, bütçe gelirleri 204.6, açık 17.8 milyar YTL; büyüme hedefi yüzde 5.5, kişi başına milli gelir de 7 bin dolar olarak hedeflendi. 2008 yılında Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası 716.6 milyar YTL (Yaklaşık 600 milyar dolar) olacak. Memura Ocak ve Temmuz’da yüzde 2’şer zam yapılacak.

FAİZE 56 MİLYAR: İhracatın 117 milyar, ithalatın 182 milyar, dış ticaret açığının da 65 milyar dolar olması öngörüldü. Unakıtan bütün ısrarlı sorulara rağmen cari açık rakamını vermedi. En son bu rakamın elinde olmadığını belirten Unakıtan, "DPT’ye sorun" dedi. Basın toplantısında gazetecilerin ayrıntı içeren sorularına "Dersinizi çalışıp öyle gelin", "Ben size hesap vermek zorunda değilim" diye çıkışan Unakıtan’ın bazı sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

İLLA BU OLACAK DEĞİL: "Dört yıldır yüzde 6.5 FDF hedefi tutturuluyor. Bizim gibi başka devlet göstermeniz imkansız gibidir. Bu hedef tutturulurken kamu borçlarının azaltılıyor, faizler düşürülüyor. Türk milleti hedef için büyük fedakarlıklar yapıyor. Ancak 6,5, sihirli bir sayı değil. İlla bu olacak diye bir şey yok. Türkiye’nin gelişmesine göre değişik hesaplama olabilir. Bazen yüzde 5.5, bazen 5, bazen 6 olur. Bu, büyümeye, enflasyonu düşürme politikalarına, büyümenin sürdürülebilirliğine, borçların azaltılmasına, bunların hepsine göre hesaplanarak belirlenir. Hesaplarımıza göre, Türkiye’nin 5.5 FDF vermesi, ekonomi için oldukça iyi bir hedeftir. Bu hedefi daha önceki yıllar gibi tutturacağımıza inanıyorum."

KARARI BİZ VERDİK: Unakıtan, FDF’deki düşüşün IMF’yle yola devam edilmeyeceği anlamına mı geldiği sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu doğru olmaz. IMF olsa da olmasa da Türkiye’nin iki önemli önceliği bulunuyor. Türkiye, sürdürülebilir büyümeyi yakaladı. Yabancı sermaye girişi bunun göstergesi. Türkiye ister IMF’yle, ister AB ile birlikte olsun veya olmasın, iki prensipten ayrılamaz. Yüzde 5,5 kararını kendimiz verdik." Unakıtan, IMF’nin "Türkiye’nin yüksek FDF’yi koruması gerektiği" açıklaması hatırlatılınca, "Biz ekonomimizi sağlamlaştırmalıyız, dış etkilere karşı kırılganlıklarımızı azaltmalıyız. Mali disiplin ve yapısal reformlardan ödün vermemeli, özelleştirmelere devam etmeliyiz" dedi.

SEKİZ AYDA 14 MİLYAR DOLAR: 2008’de büyümenin özel sektör ağırlıklı olacağını belirten Unakıtan, Ocak-Ağustos döneminde 13,9 milyar dolar yabancı sermaye geldiğini, işsizlik oranının yüzde 8,8’lere gerilediğini söyledi. Tarımdan tarım dışı sektörlere yoğun bir kayma olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı, "Meslek liselerindeki yanlış politikanın cezasını çekiyoruz. Bu talebe cevap verildiğinde Türkiye’deki işsizlik kalıcı olarak azalacak. Vasıfsız elemanın işsizliği her zaman büyük oluyor" dedi.

Şeffafız ama o kadar da değil

KEMAL Unakıtan, Kuzey Irak’a olası operasyon için ek kaynak aktarılıp aktarılmadığı sorusunu, "Evet şeffafız tamam da bu kadar da değil. Şeffaf olmamız her şeyi açıklayacağımız anlamına gelmiyor" diye yanıtladı. Referanduma katılmayanlara 17 YTL ceza kesilmesi kararına ise "Ceza kararını onlar veriyorlar. Bize para getirene hayır demeyiz" dedi.

Faiz gideri faizle birlikte azalacak

KEMAL Unakıtan, bütçede faiz giderlerinin artmış görünmekle birlikte, oranlardaki gerileme nedeniyle düşüş beklediklerini söyledi. ABD ve Avrupa’daki mortgage piyasasındaki sıkıntılar nedeniyle faiz harcamaları tahminlerinin muhafazakar yapıldığını vurgulayan Unakıtan, "Şu anda faiz düşüşüyle karşı karşıyayız. İkincil piyasada bileşik faizler 16’nın altına indi. Artık 15’ler konuşuluyor. 2008 yılı sonuna kadar bu düşüşler muhakkak suretle müspet olarak yansıyacak" dedi. Kamu-Sen’den bir sendikacının "iki bakanın memur maaşı konusunda farklı rakam açıkladığı" sorusuna Unakıtan, "Bakanlarımızın açıkladığı, teklifimizin aynısıdır. Bu, imza altına alınmış tutanağın aynısıdır" dedi.

Elektrik zammı sorusuna sinirlendi

KEMAL Unakıtan elektrik zammı konusundaki ısrarlı sorulara çok sinirlenerek, "O kuruluş zammı yapacaksa açıklar. Olacak mı diye bana sormayın" dedi. Unakıtan, nihai hedeflerinin devleti, ekonomik faaliyetlerden tamamen uzaklaştırmak olduğunu kaydederek, "(Şu, şu kadar zam yapacak, bu, bu kadar zam yapacak) diyemem, ama gereği ne ise de onu yaparlar" dedi. Maliye Bakanı, soru sırasında gazetecinin "bıçak kemiğe dayandı" demesi üzerine şöyle dedi: (Bıçak kemiğe dayandı) falan. Dedikoduların veya medyada çıkan haberlerin neticesi bu. Böyle bir meraktır götürüyorsunuz işi. O kadar meraklı olmayın. Eğer o kuruluş zammı yapacaksa, buna da karar veriyorsa, gerekli kurullarından da çıkardıysa zamanı geldiğinde açıklar, gerek yoksa da açıklamaz. Bu, bu kadar basit. Olacak mı, olmayacak mı diye bana soru sormayın" dedi. ÖTV ve KDV zammına ilişkin soruya da Unakıtan, ""Şu anda bir şey yok, olunca ’oldu’ deriz" diye yanıtladı.

Petkim haberleri dedikodu

KEMAL Unakıtan, Petkim ihalesinde ÖİB’in "ikinci konsorsiyuma verilecek" haberini önce yalanlayıp ardından doğrulayan karar alması karşısında, arada geçen sürede manipülatif işlemler olup olmadığı sorusuna, "İhale komisyonu kararı çıkmadan birtakım dedikodular söylentiler çıkıyor. Bunu yanlış buluyorum" diye yanıt verdi. Maliye Bakanı, vergi borçlusuna ödeme emri gönderilmeksizin haciz işlemleri yapıldığı yönündeki soruya "Gelir İdaresi her zaman mevzuata uygun işlem yapar" dedi.

Savunma bütçesi 13.2 milyar YTL

MERKEZİ Yönetim 2008 Yılı Bütçesi’nde Milli Savunma Bakanlığı’na 13.2 milyar YTL ayrılırken, eğitim için 22.9 milyar, sağlık için 10.8 milyar YTL ödenek verilmesi öngörüldü. Yatırımcı kuruluşların başını çeken Karayolları’na 3.3 milyar, DSİ’ye 3.7 milyar YTL ödenek ayrıldı. 2008 Bütçe tasarısına göre, genel bütçeli kurumlara 218 milyar 44 milyon, özel bütçeli kurumlara 13.9 milyar, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 1,7 milyar YTL ayrıldı. Özel bütçelere Hazine yardımı 10.4 milyar YTL olarak belirlendi. 2008 Bütçesinde merkezi yönetim kuruluşları içinde en yüksek payı, 62,1 milyar YTL ile Hazine aldı. Hazine’yi 38.2 milyar YTL ile Maliye Bakanlığı izledi. Çalışma Bakanlığı 28.9 milyar YTL, Milli Eğitim Bakanlığı 22.9 milyar YTL, Milli Savunma Bakanlığı 13.2 milyar YTL ile yüksek ödenekli diğer kuruluşları oluşturdular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!