2006 Tıp Nobeli RNA müdahalesine

Güncelleme Tarihi:

2006 Tıp Nobeli RNA müdahalesine
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 00:00

Nobel Tıp Ödülü’ne bu yıl, kandaki kolesterol seviyesini artıran genleri yok etmeye ve diğer hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilecek "RNA müdahalesi" sürecini keşfeden Amerikalı bilim adamları Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello layık görüldü.

İsveç’in Stockholm kentindeki Koralinska Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, "Bu yılın Nobel ödülü sahipleri genetik bilgi akışının denetlenmesi için temel bir mekanizma keşfettiler" denildi. Bu yöntem, kanser gibi çeşitli hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri bulunmasına yardımcı olacak. Bitki, hayvan ve insanlarda doğal yoldan oluşan RNA müdahalesinin, gen kavramı açısından büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada, bunun ayrıca, virütik enfeksiyonlara karşı savunmada rol oynayacağı ve genleri denetim altında tutacağı kaydedildi. Stanford Üniversitesi’nden Andrew Z. Fire ve Massachusetts Üniversitesi’nden Craig C. Mello, 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 2 milyon YTL) değerindeki ödülü 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle alacaklar.

RNA nedir

"Ribo nükleik asit" teriminin kısa yazılımıdır. Hücrede stoplazma ve çekirdekçikte bulunur. RNA’lar, DNA’dan aldıkları "genetik mesajları" (saçın uzaması, dokunun yenilenmesi gibi) hücre içinde protein üreten birimlere taşıma görevi yaparlar. Proteinlerin sentezlenmesinde önemli rol oynar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!