2006’nın bilişim falı

Güncelleme Tarihi:

2006’nın bilişim falı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 00:00

Geçen sayıda, dar alanda, 2005’in en beğendiğim ürünlerini yazdım. Bu sayıda da 2006 tahminlerimi sıralıyorum:

1. iPod iki yeni model daha piyasaya sürecek. Modellerden biri sabit disk kullanırken diğeri flash bellek kullanacak. Her iki model de video gösterebilecek ve kablosuz MaviDiş kulaklıklar ile çalışabilecekler.

2. Google ve Microsoft birbirlerini en az bir kez daha dava edecekler. Geçen hafta içerisinde bu iki firma, Google’la geçen Microsoft çalışanıyla ilgili benim bildiğim ilk davalarını hakim karşısına çıkmadan çözdüler. 2006’da yeni davaları muhakkak bekliyorum

3. Xbox 360 yazılımı kırılacak ve taklit oyunlar piyasayı dolduracak. Microsoft İnternet üzerinden oyun oynayanların Xbox’larını sorgusuz sualsiz kurallara uygun hale getirecek, getiremiyorsa kapınıza polis ile birlikte dayanacak (siz siz olun kaçak oyunlara prim vermeyin).

4. Sony PS3 (PlayStation 3) 2006’da piyasaya çıkacak ve yok satacak. Ancak PS3’ün de yazılımı 2006 bitmeden kırılacak. PS3 mü, Xbox 360 mı tartışmaları bütün sene devam edecekse de PS3 açık ara galip gelecek.

5. Sony PSP’nin (Taşınabilir oyun makinesi) ikinci versiyonunu çıkaracak. Yeni versiyonunda sabit disk ve daha yüksek çözünürlüklü bir ekran bulunacak. Birinci kuşak PSP piyasadan kalkacak, birinci kuşağın ilk satılan PSP’leri karaborsaya düşecek.

6. Google, hakkımızda çok fazla bilgi (aradıklarımızı, e.postalarımızı vs. vs.) topladığından dolayı kullanıcılar yavaş yavaş Google’dan soğumaya başlayacaklar. Buna rağmen Google 2006’da hem hisse senedi pazarında hem de kullanıcı sayısında gene rekor kıracak.

7. Microsoft, Vista’yı 2006’da nihayet piyasaya sürecek. Ancak defalarca İnternet üzerinden programlar yükleyerek hatalarını düzeltmek zorunda kalacağız. Vista ile Windows XP’nin arasında ciddi farklar olacak, bu nedenle Vista’ya geçmeyi isteyeceğiz ancak bir şekilde bu arzumuz 2008’e kadar gerçekleşmeyecek.

8. Google, MSN ve Yahoo mesajlaşma sistemleri 2006’da da birbirleri ile haberleşemeyecekler. Ancak 2006 kutuplaşmanın devam ettiği son yıl olacak, 2007’den itibaren Gtalk’tan MSN Messenger kullanan arkadaşınızla haberleşebileceksiniz.

9. Yeni nesil Blu-Ray ve HD-DVD formatları 2006 içerisinde piyasaya çıkacak. Ancak iki formatın arasındaki kamplaşma nedeniyle 2006 içerisinde her iki format da ciddi anlamda kabul görmeyecek. Blu-Ray formatı mücadeleyi sonunda kazanacak. Bu arada bu gördüğümüz son DVD formatı olacak, 2010’dan sonra filmleri İnternet üzerinden kiralayacağız, film arşivimizse DVD’lerde değil, sabit diskimizde duracak.

10. 2006’da AJAX teknolojisini kullanan, son kullanıcıya yönelik ilk Türk İnternet sitesini göreceğiz. Eğer bu site sahibi bana yazarsa siteyi bu köşeden tanıtacağım.

11. Arama konusunda masaüstünde çalışan yeni uygulamalar çıkacak. Dijital fotoğraf makinemizle çektiğimiz resimleri içeriklerine göre arayabileceğiz. Örneğin bu uygulama sayesinde içinde ‘Batuhan’ın olduğu bütün fotoğrafları bul’ diyebileceksiniz. Uygulamalar Google ve birkaç girişimci firma tarafından piyasaya sürülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!