2005’e elveda derken

Güncelleme Tarihi:

2005’e elveda derken
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 00:00

Sürekli okurlarımın çok iyi bildiği gibi benim bir bilişim yılbaşısı tanımım vardı. Ancak eylül ayı bilişim konularından uzaklaşıp, cep telefonu yılbaşısına dönüşünce, bende miladi yıl tanımına dönmeye karar verdim.

Bu yazımda 2005 yılına kendi ironik perspektifimden bakmaya çalışacağım.

Yılın son ayları insan kaynakları açısından çok hareketliydi. SBS’den iki adet istifa gerçekleşti, Sayın Mustafa Çağan ve Sayın Tunç Tasman. Sayın Tunç Tasman’ı yine bilişim sektöründe, ama artık Cisco’da göreceğiz. Yazımı hazırladığım sırada Sayın Mustafa Çağan ile ilgili bir yeni gelişme yoktu. Koç Bilgi gurubunda birden Mehmet Nalbantoğlu ismini gördük. Konuyu takip edenler için bu gelişme ve Mart’a kadar olacak gelişmeler sürpriz olmadı, olmayacak.

Yalnız ben çok meraklandım, acaba Sayın Şahin Tulga ile Sayın Mehmet Nalbanoğlu’nun yolu yine kesişecek mi? Kim bilir?

IBM Türk Limited Şirketinden üst seviyeden ayrılanlar oldu. Hakan Öner, Bülent Bankacı, Ali Güven ilk akla gelen isimler. Oracle Türkiye iki ayrı hizmet birimine bölündü, birimlerden birinin başında Sayın Atilla Kıral devam ederken diğerine Sayın Gürhan Kalelioğlu getirildi.

HP’de Şahin Tulga, DELL’de Taner Kılınç, IBM’de Hüseyin Kızıltay, SAP’de Cem Yeker, Microsoft’ta Çağlayan Arkan görevlerine devam ediyorlar. Sayın Emre Berkin Microsoft’tan ayrılıyor.

HP’nin yükselişi devam etti, doğal olarak bu IBM ile farkın da açılmasına yol açtı.

Yılın ‘En’leri

Yılın en ilginç BT ihalesi: 3 kez iptal edilip daha sonra 15 gün içinde tek bir teklifle ihale edilen Telekomünikasyon Kurumu yazılım ihalesi. Bu yazı hazırlandığı sırada henüz Kamu İhale Kurumunun onayı açıklanmamıştı.

- Yılın BT olayı: Kendi gurubundaki kuruluşlara bile hizmet vermekten aciz BT şirketine ülkenin en önemli BT projelerinden birinin teslim edilmesi.

- Yılın bilişim medyası olayı: Çok önemli bir kamu ihalesi alan yabancı bir kuruluşun başkanı rüşvet vermekten yargılanırken, medyamızın bu konuya ilgisiz kalması.

- Yılın PC şirketi: Exper ve Vestel (Milli Eğitim Bakanlığı ihalelerindeki başarıları sebebiyle).

- Yılın lansmanı: Yılın en güzel lansmanını Microsoft, HP, Intel birlikte gerçekleştirdiler. Bu lansman yeni bir çığır açacak gibi gözüküyor ama benim önerim bundan sonra bu tip şov içeren lansmanların gösteri merkezlerinde yapılması. Oteller yetersiz kalıyor.

- Yılın şirketi: Havelsan.

- Yılın üst düzey yöneticisi: HP Genel Müdürü Şahin Tulga (Şirketinin yerini birincilikte beklenmedik derecede sağlamlaştırdığı için).

- Yılın en başarılı genç yöneticisi: Oracle Ankara’dan Sayın Cem Şatana.

- Yılın en önemli yeni oyuncusu: Vodafone (en içten hoş geldin kendi adıma).

- Yılın Siyasetçisi: AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sayın Reha Denemeç.

Yılın Hayal Kırıklıkları

1. Sistem Entegratör olduğunu iddia eden yerli firmaların bir çoğu

2. Yine Türk Telekom

3. Nintendo Türkiye pazarına girmesine rağmen bu önemli olayın tanıtımındaki eksiklik

4. Türkiye’nin en önemli finans kuruluşlarından birine sahip olanların bu kuruluşun BT sini yeteneksiz ve muhteris bir kişiye teslim etmeleri.

5. Yanlış işbirliklerine imza atan yabancı sermaye.

Tüm okurlarıma mutlu ve sağlıklı yıllar dilerim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!