20 yıldır eski plak ve kitap topluyor

Güncelleme Tarihi:

20 yıldır eski plak ve kitap topluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2010 11:36

Ordu'da 20 yıldır topladığı 100 binin üzerinde eski kitap, 10 binin üzerinde plağı satışa sunan sahaf Yaşar Hız, Türkiye'nin her yerinden meraklıların kendisine ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Düz Mahalle'de ki kitap dükkanı ile dikkat çeken 35 yaşındaki Hız, AA muhabirine 15 yaşından beri kitap biriktirdiğini, bunun yanında ulaştığı eski kitapları ve plakları arşivine eklediğini anlattı.

Arşivindeki eserlerin sayısı artınca bir kitap evi açmaya ve bunları satışa sunmaya karar verdiğini söyleyen Hız, gelen okuyucuların 150 metrekarelik kitap dükkanında hem kahvesini içebildiğini, hem kitap okuyabildiğini hem de saatlerce vakit ayırarak kitapları ve plakları inceleyebildiğini kaydetti.
Yeni çıkan kitapların da ikinci ellerine kitap evinde yer verdiğini, kitaplığında bir çok kütüphanede bulunmayan kitap ve diğer eserlerin yer aldığını belirten Hız, şunları söyledi:
“Kitap ve plaklar benim için bir tutku. Önce evden atılmak istenen kitapları çatı katında biriktirerek bu işe başladım. Zaman içinde bunu geliştirdim. 20 yıldır eski kitapları ve plakları topluyorum. Kitaplığımda 100 binin üzerinde eski kitap ve 10 binin üzerinde plak var. Karadeniz'in çeşitli illerinden olmak üzere Türkiye'nin her yerinden kitap meraklıları geliyor. Gelen kişiler ise saatlerce burada vakit geçirerek merakını gideriyor. Bu tür bir hizmeti sunduğum için mutluyum.'

“LÜTFEN KİMSE KİTAPLARI ÇÖPE ATMASIN”

Ordu'da özellikle öğrencilerin eski kitaplara merak gösterdiğini söyleyen Hız, “Bir çok öğrenci kütüphanelerde bulamadığı eserleri benim dükkanımda bulma imkanı buluyor. Kitap okumak isteyen bir kişi 1 lira karşılığında kitap satın alarak okuyabiliyor. Aynı zamanda kitaplarını bizlere satmak isteyen kişilerin de kitaplarını satın alıyoruz. Lütfen kimse kitaplarını çöpe atmasın” dedi.

Plaklarının arasında 1963 yılından plakların bulunduğunu ifade eden Hız, sahip olduğu plak arşivinin Karadeniz Bölgesi'nde tek olduğunu savundu. Hız, arşivinde yabancı, arabesk başta olmak üzere otuz ayrı türde eser olduğunu kaydetti.

Kitap evinde aynı zamanda 6 binin üzerinde dergi bulunduğunu da belirten Hız, sinema, çizgi ve mutfak konularındaki dergilerin de ilgi gördüğünü kaydetti.
Hız, satın aldığı ya da vatandaşlar tarafından getirilen eski kitapların bazen yırtık olduğunu ve bunu da kendi imkanları ile onardığını sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!