-20’de şehit nöbeti

Güncelleme Tarihi:

-20’de şehit nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2010 00:00

Erzurum’un Şenkaya İlçesi’ne bağlı Bardız Köyü’nde Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan 90 bin asker için anma töreni düzenlendi.

Önceki gece Bardız’ın meydanında düzenlenen törene Vali Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, anma törenlerinin ilk başlatanlardan Prof. Dr. Durkaya Ören, Vali Yardımcısı Mehmet Gök, AKUT Genel Başkanı Nasuh Mahruki, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Türkiye İzcilik Federasyonu üyeleri, izciler ve köylüler katıldı. Bardız’da düzenlenen tören, 1914 yılında Sarıkamış Harekâtı sırasında Enver Paşa’nın 3 gün konakladığı evin önünde başladı. Ezan okunması ve izciler tarafından bayrağın göndere çekilmesinin ardından Vali Sebahattin Öztürk, “Ecdadımın bu yerlerde şehit olması nedeniyle Bardız’a ilgim büyük. Amacımız bu olaylardan dersler çıkarmak. Tarihimizi yazmakta batılı ülkeler kadar başarılı değiliz. Ancak onlar yazar, biz yaşarız. Şimdi de şehitlerimizin anıyoruz” diye konuştu. İlk törenden sonra Prof. Dr. Bingür Sönmez’in başkanlığındaki 60 kişilik grup geceyi geçirmek için Allahuekber Dağları’nın Bardız Yaylası’na çıktı. Deniz seviyesinden 2450 metre yükseklikte bulunan Bardız Yaylası’nda hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceyi bulmasına karşın meşalelerle saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Grup şehitlikte sabaha kadar nöbet tuttu.

‘Havada bulut yok’u çaldı

AKUT üyesi Erzurumlu halk ozanı olan Gürsel Ceylan, ateş başında bir şehit eşinin yazdığı ağıtı bağlama eşliğinde çalıp söyledi. Prof. Dr. Bingür Sönmez de ‘Havada bulut yok, bu ne dumandır’ türküsünü kavalıyla çaldı. Sönmez, “Hava çok soğuk ama üzerimizde kalın montlar var. Askerlerimiz 96 yıl önce çetin kış şartlarında yazlık elbiseyle savaşmışlar. Şehitlerimizi anmak isteyenler uyumadan önce bir kez evlerinin penceresini açıp soğuk havayı ciğerlerine çeksinler” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!