20 bin yıllık Cilo buzulları eriyor

Güncelleme Tarihi:

20 bin yıllık Cilo buzulları eriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 00:00

Hakkári’nin zirveleri 4 bin metreleri aşan Cilo Dağları’ndaki yaklaşık 20 bin yıllık buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başladığı belirlendi. Kalınlığı yer yer 30 metreyi bulan buzulların erimeye başlaması çevrecileri endişelendiriyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top’un coğrafyacı ve jeologlarla yaptığı çalışmalar sonucu, Cilo Dağları’nda son buzul devrinden kalma, yaklaşık 20 bin yıllık buzulların eridiği tespit edildi. Cilo buzullarının küresel ısınma nedeniyle eridiğinin tahmin edildiği belirtildi.

Bir doğa harikası olan 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları’ndaki buzulların yok olmasından endişe ediliyor. Yer yer kalınlığı 30 metreyi aşan buzulların bu yıl sıcaklıkların artması sonucu birkaç metre eridiği kaydedildi.

Hakkári Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, daha önce buzul olan bölgelerde bu yıl kayaların görülmeye başlandığını belirtti. Küresel ısınmaya yönelik ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini, aksi takdirde önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Hakkári’deki buzulların da yok olup gideceğini belirten Yaşar, şunları söyledi:

"Buzulların bulunduğu bölgelere giden vatandaşlar da çevreye karşı daha duyarlı olmalı. Kirliliğe neden olan çöpler erimeye de neden oluyor. Ayrıca o bölgeye yol yapılmasını da istemiyoruz. Yolun olması halinde insanlar araçları ile buzulların olduğu bölgeye kadar gidecekler. Egzoz gazlarının da olumsuz etki yaratacağını düşünüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!