2. turda önce CHP

Güncelleme Tarihi:

2. turda önce CHP
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 02:01

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon görüşmeleriyle ilgili “İkinci tur görüşmelere ilişkin yöntemi belirledik” sözlerinin ardından Hürriyet ayrıntılara ulaştı.

Haberin Devamı

AK Parti, MHP ve HDP’nin de tavrı nedeniyle ‘eş zamanlı müzakere’ yapmayacak. Önce koalisyona en yakın parti görünen CHP ile temaslar sürdürülecek. Bu görüşmelerden olumsuz sonuç çıkmadan diğer partilere gidilmeyecek. Plan adım adım şöyle işleyecek:

1-ACİL DEĞERLENDİRME

Bayramdan sonra koalisyon görüşmelerinin ikinci turuna başlayacak olan AK Parti, önce kendi yetkili kurullarında ‘durum’ değerlendirmesi yapacak. Davutoğlu, pazartesi günü partisinin MYK’sını, salı günü ise Bakanlar Kurulu’nu toplayacak. İki toplantıda CHP, MHP ve HDP ile yapılan birinci tur müzakereler değerlendirilecek ve öneriler alınacak.

2-ARABULUCULAR DEVREDE

Bu süreçte, her parti için belirlenen ‘arabulucular’ temaslara başlayacak. Bu isimler, informel yani gayri resmi olarak, kamuoyuyla paylaşmadan görüşmeler yapacaklar.
Olası bir müzakere öncesinde ortak noktalar ve tartışma yaratacak unsurlar belirlenecek. Liderlerle bir araya gelmeden önce ‘uygun zemin’ hazırlayacaklar.
CHP için belirlenen Ömer Çelik, MHP için Faruk Çelik, resmi temasların dışında mekik diplomasisi yürütecek.

3-EŞZAMANLI MÜZAKERE YOK

Haberin Devamı

Haftanın ikinci yarısında başlayacak temaslar, muhalefet partilerin de tavrı nedeniyle ‘eşzamanlı müzakere’ olarak yürütülmeyecek. AK Parti’nin de benimsediği bu yönteme göre, önce koalisyona en yakın parti görünen CHP ile tüm yollar denenecek. CHP ile yapılacak, ikili, üçlü ve heyetler halindeki görüşmelerde bu kez masaya ‘dosyalar’ gelecek.

4-CHP İLE UZLAŞMA ARAYIŞI

İki parti, koalisyon ortaklığı durumunda neleri kabul edip, nelere itiraz edebileceklerine ilişkin ilkelerini ortaya koyacaklar. Bunlar üzerinde müzakere yapılarak orta yol bulunmaya çalışılacak. Gerekli olduğu noktalarda sadece iki lider baş başa görüşecek. AK Parti-CHP koalisyonu kurulma olanağı doğarsa, bakanlıkların bölünmesinden, koalisyon protokolünde nelerin yer alacağına dair ayrıntılara geçilecek.

5-SEÇENEKLER MASAYA GELECEK

Görüşmeler bu noktada olumlu sonuçlanırsa, diğer partilere yönelik takvim işlemeyecek. Ancak koalisyon olasılığı ortadan kalkarsa, AK Parti bu kez önce MHP’ye gidecek. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in arabuluculuğunda oluşturulacak ortamda, MHP’ye önce koalisyon ortaklığı, ardından da azınlık hükümetine destek önerisi götürülecek. Bu noktada MHP lideri Devlet Bahçeli’nin şartlarının ne olacağı önem kazanacak. Olumlu bir gelişme sağlanırsa, martta seçim yapma olasılığı yüksek ‘sınırları belli bir seçim hükümeti’ kurulması gündeme gelebilecek.

6-HDP DE POTAYA GİRDİ

Haberin Devamı

AK Parti’nin dillendirmediği bir başka seçenek de HDP görüşmesinden sonra ortaya çıktı. AK Parti kurmayları, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Seçim kararı almadan önce bizimle bir kez daha görüşün’ sözlerinden yola çıkarak, bir şans tanıyacak. MHP ile sonuç alınamaması durumunda, HDP azınlık hükümeti de son olasılık olarak denenecek. Bu görüşmenin en önemli unsurunu PKK’nın silah bırakması oluşturacak.

7-SON ÇARE ERDOĞAN’DA

Bütün bu yollar tıkanırsa, top Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a geçecek. Erdoğan, Davutoğlu’nun iadesinden sonra hükümeti kurma görevini Kılıçdaroğlu’na verecek. Sonuç alınamaması durumunda da tüm partilerin sandalye sayılarına göre temsil edildiği geçici seçim hükümeti kurulması aşamasına geçilecek. Bu hükümet de zorunlu olarak kasımda seçime gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!