2 azizin kemikleri 3 azizenin yanına

Güncelleme Tarihi:

2 azizin kemikleri 3 azizenin yanına
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2004 01:55

Haçlı seferleri sırasında İstanbul’dan kaçırılan ve 800 yıl sonra geri verilen Aziz Hrisostomos ile Aziz Thelogos’a ait kemikler, Fener Rum Patrikhanesi’nin bahçesinde üç azizenin lahtinin bulunduğu Aya Yorgi Kilisesi’ne konulacak.

4. ve 5. yüzyıllarda İstanbul’da patriklik yaptıktan sonra aziz ilan edilen Hrisostomos ile Thelogos’un Vatikan’dan getirilen kemikleri için dün Fener Patrikhanesi’nde pazar ayinini yapıldı. Biri İstanbul, diğeri Kapodokya doğumlu iki ilahiyatçı ve yazardan Aziz Hrisostomos’un kemiklerini Vatikan, ‘baldan tatlı konuştuğu için’ bal peteği şeklindeki mermerlerin birleştirilmesiyle yapılmış bir kutuda Türkiye’ye gönderdi. Aziz Thelogos’un kemikleri ise dairesel unsurların hakim olduğu bir mermer kutu içinde İstanbul’a geldi.

ÖPÜCÜK KUYRUĞU

Aziz Hrisostomos’un sarı kurdele, Aziz Thelogos’un kırmızı kurdele ile sarılan mühürlü cam kutu içindeki kemikleri, dün patriklik kilisesi Aya Yorgi’ye getirildi. Buradaki ayin sonrasında, Ortodokslar, kutsal emanetleri öpebilmek için kuyruk oluşturdu. Aziz Hrisostomos ile Aziz Thelogos, doğu ve batı Roma kiliseleri henüz ayrılmadığı dönemde yaşadıkları için, hem Ortodoks hem de Katolik dünyasında aziz sayılıyor.

AYNI KİLİSEDELER

Patrikhane bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde halen ikisi bakır, biri gümüş lahit içinde üç lipsanon (aziz ya da azize naaşı) bulunuyor. Bunlardan biri Romalılar’ın Hıristiyanlığı resmi din kabul etmeden önce, 3. yüzyılda Kadıköy’de öldürdükleri Azize Euphemia’ya ait. Diğer iki lahit ise Azize Theophano ve Azize Solomone’ye ait.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!