190 dönümlük dev iade

Güncelleme Tarihi:

190 dönümlük dev iade
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 00:00

Vakıflar Meclisi, 1844’ten kapatıldığı 1971 yıllına kadar Ortodoks dünyasının en önemli din adamı yetiştirme merkezlerinden biri olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun sahibi Aya Triada Manastırı Vakfı’na, okulun çevresindeki 190 dönümlük koruluğu iade etti.

Haberin Devamı

Vakıflar Meclisi’nin dünkü toplantısında alınan kararla, cemaat mallarının iadesi sürecinin, yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşti. Aralarında Heybeliada Ruhban Okulu olarak bilinen Aya Triada Manastırı ile İstanbul Rum Patriklerinden V. Konstantin ile VII. Kirillos’un mezarlarının da bulunduğu mezarlıkların bulunduğu koruluk, vakıf tarafından olduğu gibi korunacak.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSU

Sık sık Rum Cemaati’nin ‘açılması gerekir’ talepleriyle gündeme gelen Ruhban Okulu ile ilgili Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, “Geçmişte çok büyük haksızlıklar yapıldı cemaatimize. Askıda kalan en önemli konu ise Ruhban Okulu’nun açılması. Çünkü patrikhanemiz dünyadaki Ortodoks aleminin birinci makamı. Buna rağmen İstanbul Rum Patrikhanesi kendi elemanlarını yetiştiremiyor. Okul 1844’te kuruldu, Osmanlı döneminde faaliyetlerine müsaade edildi; Atatürk, İnönü, Menderes okulu kapatmadı. Ama 1971’de kapatıldı. Ruhban Okulu’nun açılması bir din özgürlüğü konusu” demişti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!