19 Mayıs’ta sembol savaşı

Güncelleme Tarihi:

19 Mayıs’ta sembol savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2004 01:40

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Başbakan Erdoğan ile tokalaşırken ayağa kalkmadı, oturduğu yerden elini sıktı. Başbakan Erdoğan ise daha önce ‘10. Yıl Marşı okumakla Türkiye raylarla donanmıyor’ dediği marş okunurken alkışlara katılmadı.

‘İMAM hatip krizi ve protokolde türban sorunu’ gölgesinde geçen 19 Mayıs törenlerinde ‘sembol savaşı’ yaşandı. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda dün saat 10.00’da başlayan törenlere daha önce gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kendinden sonra törene gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile tokalaşırken ayağa kalktı. Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la tokalaşırken, oturduğu yerden sadece elini uzattı.

TÜRBANLILAR UZAKLAŞTIRILDI

19 Mayıs Stadyumu’nda Cumhurbaşkanı ve devlet protokolünün hazır bulunduğu törenler sırasında, askeri protokole ayrılan bölümün ön kısmındaki boş koltuklara iki türbanlı kadın yanlarında bir kişiyle oturdu. Ancak, görevliler iki kadını ve yakınları olduğunu söyleyen Ümit Demirci’yi dışarı çıkardı. Demirci, gazetecilere, ‘Amaç başka. Biz oraya oturmak istedik. ‘Oturamazsınız, lütfen burayı terkedin’ dediler. Bizim bir amacımız yoktu. Ama anlaşılıyor ki, bizden rahatsız oluyorlar. Biz de memnuniyetle ayrılıyoruz’ dedi.

10. YIL’A KAYITSIZ KALDI

Tören sonunda 10. Yıl Marşı okunurken de askerler ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin tempo tutarken, Bumin’le yan yana oturan Başbakan Erdoğan alkışlara katılmamayı yeğledi. Erdoğan 3 Kasım 2002 seçimlerine 2 gün kala partisinin Bursa’daki mitinginde 10. Yıl Marşı’nı okuyanlara tepki göstererek, ‘10. Yıl Marşı okumakla Türkiye raylarla donanmıyor. Bu işler lafla olmuyor. Marşı oku, demirağlarla ör. Neyi ördün yahu, neyi?’ demişti.

İHL’Lİ GENCİ ALKIŞLAMADILAR

Bu arada, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin okunmasının ardından, ‘Gençliğin Atatürk’e Yanıtı’nı Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Keleş okudu. Keleş’i Kuvvet Komutanları tepki gösterip alkışlamadı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise alkışladı. Ancak, Sezer ve Özkök’ün ‘Gençliğin Ataya Yanıtı’nın bir İHL öğrencisi tarafından okunduğunu farkedip farketmedikleri öğrenilemedi.

373 LİSENİN EN İYİ HATİBİ

Gençliğin Atatürk’e cevabını okuyan imam-hatipli öğrenciyi, ilgili mevzuat uyarınca Ankara Valisi Yahya Gür’ün başkanlığındaki ‘Kutlama Komitesi’nin belirlediği ‘Edebiyat alt komisyonu’ seçti. Yenimahalle Tevfik İleri Anadolu İmam-Hatip Lisesi 2. sınıf öğrencisi Mustafa Keleş, 373 lisenin en iyi hatibini geride bıraktı. Kutlama programını hazırlamak, yürütmek ve sorunları çözerek gerekli önlemleri almak üzere il, ilçe, belde ve köylerde ‘kutlama komitesi’ kurulmasını öngören yönergeye göre, il merkezlerindeki kutlama komitesi şöyle oluşuyor:

GARNİZON KOMUTANI KOMİTEDE

‘Valinin başkanlığında, Garnizon komutanı, Belediye Başkanı, ilgili Vali Yardımcısı, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Gençlik ve Spor İl Müdürü, Kültür Müdürü, Turizm Müdürü, Teknik Komitede görevli bir beden eğitimi, bir resim, bir müzik öğretmeni ile gösterilere katılacak üniversite, spor kulüpleri ve diğer kuruluşların müdürleri veya temsilcilerinden oluşur. Başkent Ankara’da ise Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı temsilcileri Kutlama Komitesinde görev alır.’

Sezer’e başka Erdoğan’a başka

Ankara’daki törenler sırasında protokol tribününde dikkati çekenlerden biri de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile farklı biçimlerde tokalaşması oldu. Orgeneral Özkök, Erdoğan ile tokalaşırken yerinden kalkma gereği görmezken, Cumhurbaşkanı ile ayağa kalkarak tokalaştı.

İllerden gelen toprağı öptü

CHP gençlik kollarından gençler, çeşitli il ve ilçelerden getirdikleri toprak ve Türk bayraklarını CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Deniz Baykal’a verdiler. Toprağı öperek alan Baykal, bu toprakların CHP Genel Merkezi’nin temelini oluşturacağını, böylece 19 Mayıs 1919’da başlayan büyük hareketin, 85 yıl sonra CHP’nin laik, demokratik, devrimci siyasetinin özünü de oluşturacağını kaydetti.

Bayram tişörtleri

Amerikan Associated Press(AP) Ajansı foto muhabiri dün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Atatürk portreli tişörtleriyle Ankara’daki geçit törenine katılan askerlerimizi dünyaya geçti ve Kurtuluş Savaşı’nın başlamasının 85’nci yıldönümü olduğunu hatırlattı. İstanbul’da düzenlenen 19 Mayıs törenlerinde Deniz Lisesi öğrencileri de Atatürk fotoğraflı tişörtler ile kutlamalar katıldı. Deniz Lise ve Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi öğrencilerinin Türk bayrağı ve Atatürk posteri önünde yaptıkları tango, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Süper step

İzmit İsmetpaşa Stadyumu’ndaki kutlamalar renkli gençti. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan 30 kişilik grup step gösterisi yaptı. Üniversitelilerin nefes kesen bu gösterisi uzun süre alkışlandı.

En büyük bayrak Samsun’da

ŞİŞLİ
Belediyesince Cumhuriyet’in 80’inci yıldönümünde yaptırılan 3.5 kilometrelik dünyanın en büyük ulusal bayrağı, 19 Mayıs’ta Samsun’a armağan edildi. 16 Mayıs’ta Şişli Atatürk Evi’nden yola çıkan bayrak, Samsun’daki 19 Mayıs törenlerinde izci gençler ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından açılarak Samsun Valisi Mustafa Demir’e teslim edildi. Samsun Limanı’ndaki İlk Adım Anıtı önünde düzenlenen törene, İstanbul ve Türkiye’nin bir çok ilinden binlerce yurttaş katıldı.

‘Bond Kızları’

Samsun’daki kutlamalara Ondokuzmayıs Üniversitesi öğrencilerinden oluşan dans ekibi renk kattı. Başlarında fötr şapka, kolsuz beyaz gömlek üzerindeki kravatla bond kızlarına benzeyen öğrenciler, müzik eşliğinde 5 dakikalık gösteri sundu.

Şampiyona kule jesti

Bolu Merkez İzzet Baysal Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek lisesi öğrencilerinin hazırladığı bayraklı kule gösterisi, izleyenler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Bolu Stadı’nda yapılan gösteride öğrencilerin sarı-lacivertli giysiler giymeleri, Fenerbahçe’nin bu yılki şampiyonluğu nedeniyle daha bir anlam kazandı.

Kadın atlete yine eksik ödül

ATATÜRK’
ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Samsun 19 Mayıs Stadı’nda startı verilen 15 kilometrelik yol koşusunu erkeklerde Ankara Polis Akademisi’nden Abdülkadir Türk, kadınlarda ise Ankara Yeni Mahalle Belediyesi’nden milli atlet Lale Öztürk kazandı.

Birinci gelen erkek atlete 1 milyar 200 milyon lira ve tam Cumhuriyet altını, aynı mesafeyi koşan kadın atlete ise 900 milyon lira ve yarım Cumhuriyet altına ödül verildi.

Aynı şekilde ikincilik ödüllerinde de kadın atletlere 250 milyon, üçüncülere 100 milyon lira eksik verildi.

MAZERET

Beden Terbiyesi Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Öztürk, ödül miktarının valilik tarafından belirlendiğini söyledi. Erkek atlet sayısının bayan atletten fazla olduğunu belirten Öztürk, ‘Dolayısıyla çoğunluk erkeklerde olduğu için oradaki rekabet daha fazlaydı. Bu durumlar gözönüne alınarak para ödülünde ayarlamalar yapıldı’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!