18. yüzyıl ışığa çıktı

Güncelleme Tarihi:

18. yüzyıl ışığa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı tarihindeki en kapsamlı temizlik çalışmasının birinci aşaması tamamlandı. III. Ahmed zamanından kalma duvar süsleri temizlikle aydınlandı. Cif'in sponsorluğuyla yapılan çalışmaların ikinci aşaması Nisan 1999'da başlayacak.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde yaklaşık yedi ay önce başlayan dış taş ve mermer yüzeylerin temizlik, restorasyon ve konservasyon projesinin ilk bölümü tamamlandı. Cif'in sponsorluğuyla birinci bölümü Nisan 1998'de başlayan çalışmalara mevsim şartları nedeniyle kısa bir ara verilecek. İkinci bölümüne ise Nisan 1999'da başlanacak.

Cif'in yedi aylık çalışmaları sırasında ortaya çıkan en ilginç sonuç, temizlikle birlikte açılan sıvanın altından kalem işlerinin ortaya çıkması. Kalem işlerinin en erken 1720 yılında Sultan III. Ahmed'in şehzadelerinin sünnet düğünü dolayısıyla gerçekleştirilen yenilemeler sırasında yapılmış olabileceği düşünülüyor. Ortaya çıkan kalem işleri, dış katmanların temizliğinin ardından, İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından incelenecek. İnceleme sonucunda kalem işleri ya restore edilecek, ya da bulundukları durum iyi olduğu takdirde aynen muhafaza edilecek.

Proje kapsamında bugüne kadar Revan Köşkü, Harem Dairesi'nin bir bölümü, Kutsal Emanetler Bölümü ile Bağdat Köşkü'nün büyük bir kısmında çalışmalar tamamlandı. Nisan 1999'da yapılacak ikinci dönem çalışmalarda ise, Bab-ı Hümayun, Bab-üs Selam, Bab-üs Saade, sarayın önemli bir bölümünü kaplayan mutfaklar, Arz Odası, Fatih Köşkü, Mustafa Paşa Köşkü ve Mecidiye Köşkü'nde yüzey temizliği yapılacak.

İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı Müdürlüğü denetiminde 15 kişilik özel bir ekip tarafından yapılan temizlik çalışmalarında kullanılan en önemli malzeme kağıt hamuru. Kağıt hamuru temizlik yapılacak kirli yüzeye kaplanıyor ve bir gün bekletildikten sonra çıkartılarak, temizlenen bölüm saf su ile fırçalanıyor. Daha sert ve zor kirler için 'kimyasal pasta' yöntemi kullanılmış. Elle temizlenen bölümlerde ise, aletlerin yardımıyla 'mekanik temizlik' yöntemi uygulanmış. Sarayın birçok bölümünde dış etkiler nedeniyle meydana gelen bozulmaların tamiri için ise doldurma yöntemi kullanılmış.

Cif'in sponsorluğuyla başlatılan çalışma, Topkapı Sarayı Müzesi tarihindeki en kapsamlı temizlik çalışması. Osmanlı tarihinin en önemli sembollerinden olan Topkapı Sarayı Müzesi'nin rahat bir nefes alması için önünde uzun bir yol var. Ancak Cif'in sponsorluğuyla başlayan bu restorosyon ve konservasyon çalışmaları umarız devletin ve başka şirketlerin katılımıyla devam eder.

KULLANILAN MALZEMELER

l 1 ton kağıt hamuru

l 1 kamyon tuvalet kağıdı

l 100 adet bisturi, fırça ve uç

l 250 kilo kimyasal pasta

l 8 tanker saf su

l 1 kilometre jelatin

Ortaya çıkan kalem işlerinin,

III. Ahmed'in şehzadelerinin sünnet düğünü dolayısıyla yapıldığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!