18 Mart'ta şehitler herkesi Çanakkale'ye çağırıyor

Güncelleme Tarihi:

18 Martta şehitler herkesi Çanakkaleye çağırıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2003 02:04

Hürriyet Gazetesi ve TÜRSAB, 87 yıldır yapılması gerekeni yaparak, ‘‘Çanakkale Destanı’’nın kutlanmasını organize ediyor. Cumhurbaşkanı'ndan valisine, erinden subayına tüm Türkiye, 18 Mart günü ‘‘Çanakkale Destanı’’nı hatırlamak için Çanakkale'ye çağrılıyor. Bu çok özel günde, şehitlerimizi ve 81 ilden gelecek 4000 Türk çocuğunu yalnız bırakmayın!

HER 25 Nisan'da Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan gelen binlerce Anzak'ın 1915 yılında Türk topraklarında kaybettikleri dedeleri için düzenledikleri anma törenlerine gıpta ettik.

Herkes, ‘‘Bir şeyler yapmalıyız’’ dedi durdu yıllarca. Her 18 Mart günü, ‘‘Kahraman şehitlere layık törenler düzenlemek gerek’’, ‘‘Zafer günü, tüm Türkiye, tek nefes tek yürek olmak gerek’’ dedik durduk. Ama o ilk adımı bir türlü atamadık.

25 Nisan ‘‘Şafak Ayini’’ geçen yıl yine 15 bine yakın Anzakın katılımında, yine gurur ve duygu yüklü bir atmosfer içinde geçti. Ancak bu kez tören alanında TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Başkanı Başaran Ulusoy da vardı. Ulusoy bir söz verdi içinden: 'Seneye tüm Türkiye buradayız'. Ulusoy, hiç vakit kaybetmedi ve harekete geçti. Fikirlerini söylediği herkes de en az onun kadar heyecanlandı. Ve bir anda büyük bir proje çıktı ortaya: ‘‘18 Mart Çanakkale Şehitleri Günü’’

Proje planı, tüm siyasilere, eski yeni tüm liderlere, il valiliklerine gitti.

Amaç görkemli bir şekilde kutlanacak törenlerin tüm ulusa yayılmasıydı. 81 ilin her birinden 25'er çocuk, yanlarında öğretmenleriyle Çanakkale'ye davet edildi.

Bütçe 650 milyara ulaştı. Genelkurmay, verdiği yemekle özel olarak teşekkür etti organizasyon komitesine. Başbakan Abdullah Gül, yoğun gündemine rağmen 40 dakika ayırdı proje ekibine. Projenin basın sponsorluğu Hürriyet Gazetesi'nin. Çanakkale 18 Mart Spor Salonu'nda yapılacak konseri de Doğan Music Company üstlenecek. Hürriyet de, Ulusoy da, diğer tüm katılımcılar da şimdi 18 Mart'ı bekliyor heyecanla.

Üstelik organizasyon başarıyla tamamlandıktan sonra seneye Yeni Zelandalı ve Avustralyalı öğrencilerin Çanakkale'de, Türkler’in de onların topraklarında kalabileceği daha büyük organizasyonlar planlanıyor. Yine Çanakkale Milletvekili İsmail Özay'ın TBMM'ye Çanakkale ile ilgili sunduğu Meclis araştırma önergesinin sonuçlanması bekleniyor.

Çanakkale geçilmez

Birinci Dünya Savaşı sırasındaki en kanlı muharebeler Çanakkale Boğazı'nda yaşandı. Gelibolu yarımadası jeopolitik açıdan çok önemliydi. Boğazlar, hem Güney Rusya, hem de tüm Karadeniz kıyılarının açık denizlere olan tek çıkış noktasıydı. Şehidiyle, yaralısıyla hem Türkler, hem de karşı kuvvetlerden toplam kayıp sayısı 500 bin oldu.

Mustafa Kemal Atatürk, albaylık rütbesine yükseldiği bu savaşı, ‘‘Bu öyle alelade bir taarruz değil, herkesin muvaffak olmak veya ölmek arzusuyla harekete geçtiği bir taarruzdur’’ diye özetlemişti. Nitekim meşhur 57'nci Alayın tamamına yakını, büyük kayıp vereceklerini bile bile Atatürk'ün emriyle taarruza geçmiş ve tamamına yakını şehit olmuştu. 253 bin Türk genci işte bu duygularla ‘‘Çanakkale geçilmez’’ destanını yazdı.

Çocuklar için program iki gün sürecek

16 Mart 2003

Öğrencilerin Çanakkale'ye varışı. Otellere yerleştirme.

17 Mart 2003

Otellerde sabah kahvaltısı.

Profesyonel rehber eşliğinde Gelibolu yarımadası Kültür Turu. Öğle yemeği.

Otel'de akşam yemeği.

18 Mart 2003

Sabah kahvaltısı.

18 Mart Stadyumu'nda tören

‘‘Altın Madalya’’nın Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tarafından bayrağa takılması. Saygı duruşu. Konuşmalar, resmi geçit töreni. DMC sponsorluğunda konser

Çanakkale gezisi.

Projeye destek veren kişi- kurum ve kuruluşlar

Rifat Hisarcıklıoğlu- TOBB

Ersin Özince- İş Bankası

Hürriyet

Sakıp Sabancı- Sabancı Holding

Başaran Ulusoy - Türhol

Yılmaz Ulusoy- Ulusoy Holding

Saffet Ulusoy- Ulusoy Holding

Rahmi Koç- Koç Holding

Aydın Doğan- Doğan Medya Grubu

Kenan Gençoğlu- Aybala Tekstil

Ali Osman Ulusoy- Ulusoy Karadeniz Nakliyat

Niyazi Önen- Dardanel

Metin Güngör- Osmanlı Turizm

Ferruh Gültekin- İnsieme Turizm

Asya Finans

Mehmetçik Vakfı (5 bin adet bayrak ve 6 bin adet Atatürk rozeti yaptırdı)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!