18 bin kişi saz kedisi ve deniz kaplumbağası evlat edindi

Güncelleme Tarihi:

18 bin kişi saz kedisi ve deniz kaplumbağası evlat edindi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 13:24

ADANA’nın Karataş İlçesi’ndeki Akyatan Lagünü’nde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve koruma altına alınan saz kedisi ve deniz kaplumbağalarının popülasyonunu arttırmak için Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) başlattığı, evlat edinme kampanyasına 1 yılda 18 bin kişi destek verdi. Hayvan severler, 10 lira, 30 lira ve 75 lira tutarlarında bağışlarla saz kedisi veya deniz kaplumbağalarını sembolik olarak evlat edindi.

Haberin Devamı

Bölgede koruma altındaki nadir alanlardan biri olan Karataş İlçesi’ne bağlı Akyatan Lagünü’nü çevreleyen 22 kilometrelik yaban hayatı geliştirme sahası, bölge halkının günlük yaşamına kapalı tutuluyor. Lagünün gelişiminin bozulmaması için kumsalın dahi kullanılmasına izin verilmiyor.

Yaban hayatı geliştirme sahası, bir çok canlıya da ev sahipliği yapıyor. WWF görevlileri ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, nesli tükenen ve koruma altında olan türler arasında bulunan saz kedisi ve deniz kaplumbağası için ayrı çaba sarf ediyor. Korunup, popülasyonlarının artması için mücadele verilen saz kedilerinin, daha önce yapılan çalışmalar sayesinde fotoğraflanarak sayımı yapıldı. Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda tespit edilen 38 saz kedisinin, alanın kilometrekare başına düşen canlı açısından dünyadaki en zengin bölgeler arasında olduğu belirlendi. WWF uzmanları, saz kedilerini 14 fotokapan aracılığıyla 4 bin 636 adet görüntü elde ederek izledi. Yapılan çalışmalar sayesinde saz kedilerinin Akyatan’da en çok nereleri ziyaret ettiği, günün hangi saatlerinde daha aktif olduğu, alanda ne kadar mesafelerde gezindiği ve türün korunmasına katkıda bulunacak bilgiler de elde edildi.

Ayrıca Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, yine nesli tükenen ve koruma altında tutulan deniz kaplumbağalarına da ev sahipliği yapıyor. Her yıl WWF görevlileri, dişi kaplumbağaların kumsalda açtıkları çukurlara bıraktığı yumurtaları özellikle yırtıcı hayvanlardan koruyor. 95 milyon yıldır yaşadığı bilinen deniz kaplumbağalarının, ömürleri boyunca karada bulunduğu kısa süre içinde ölmemesi için çaba sarf ediliyor.

Geçen yıl, Akyatan Kumsalı’nda 303 deniz kaplumbağası yuvası belirlendi. WWF görevlileri, bu yuvalardan 14 bin 100 yavrunun denize ulaştığını rapor etti. Deniz kaplumbağalarının nesli, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. WWF’nin her 2 hayvanın türünün devam etmesi için başlattığı, evlat edinme kampanyası devam ediyor. WWF, bilimsel çalışmalara maddi destek amacıyla, ’wwf.org.tr’ adresinden bu yıl 18 bin kişiye saz kedisi ve deniz kaplumbağası yavrusunu evlat edindirdi. İsteyen kişiler bu adresten 10-30 veya 75 lira bağış yaparak, saz kedisi veya deniz kaplumbağası evlat edinebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!