1700 yıllık kilisenin kapısına kilit

Güncelleme Tarihi:

1700 yıllık kilisenin kapısına kilit
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 11:08

KONYA Selçuklu’da tamamı SİT alanı ilan edilen Sille Mahallesi’ndeki Aya Elena Kilisesi, personel olmadığı gerekçesiyle Müzeler Müdürlüğü tarafından 20 gün önce ziyarete kapatıldı.

Kapısına asma kilit vurulan 1700 yıllık kiliseye gelen yerli ve yabancı turistler, artık kilisenin içini göremeden geri dönüyor. Konyalı turizmciler, tarihi öneme sahip, gelen yabancı turistlerin mutlaka görmek istedikleri kilisenin bir an önce açılmasını istiyor. Tarihi kaynaklara göre, Aya Elena Kilisesi, Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena tarafından yaptırılmış. 4 kez büyük çaplı onarım gören kilisenin içerisinde bulunan ahşaptan, üzeri alçı süslü bir vaaz kürsüsü ile apsisle ana mekanı ayıran ahşap alçılı kafes bir sanat şaheseri olarak niteleniyor.

Bölgede restoran işletmecisi olan Ahmet Büyükkoyuncu, “Kilisede daha önce Müzeler Müdürlüğü tarafından geçici görevlendirilen bir personel bulunuyordu. Ama, şimdi kimse yok. Turistlerin tamamı Aya Elena Kilisesi’ni görmek için Sille’ye geliyor. Ancak 20 gündür kapısına kilit vurulan kiliseye hiç kimse giremiyor. Durumu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müzeler Müdürlüğü’ne bildirdik.

Personel olmadığı için kilisenin kapatıldığını söylüyorlar” dedi.

Gelen turistlerin kapıyı kilitli görünce şaşırdıklarını anlatan Büyükkoyuncu, “Durumu bize soruyorlar ama anlatmakta zorlanıyoruz. Tarihi kilisenin içini göremeden geri dönmek zorunda kalıyorlar. Yetkililer bir an önce bu sorunu çözüp, kiliseyi yeniden turizme açmalı. Biz Sille’ye turist çekebilmek için her fedakarlığı yaparken, yetkililerin bu duyarsızlığına anlam vermek mümkün değil” dedi.

Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol ise kilisenin personel sıkıntısı nedeniyle kapatıldığını söylemekle yetindi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!