17 ilçenin zemin haritası tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

17 ilçenin zemin haritası tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

27 ilçeden 17'sinin zemin haritası tamam. Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, çalışmanın 2000 Ekimi'nde bitirileceğini açıkladı.

Zemİn ve Deprem İnceleme Müdürlüğü'nün 1997'den beri üzerinde çalıştığı İstanbul'un 5000 ölçekli zemin haritaları hızla tamamlanıyor. Müdürlük, Tuzla, Beykoz, Üsküdar, Kartal, Pendik, Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Maltepe, Sarıyer, Esenler, Bahçelievler, Kağıthane, Merter, Avcılar, Büyük ve Küçükçekmece gölleri arası, Eyüp, Boğaz şeridi ile Anadolu Yakası sahil zemin haritasını bitirdi. Kadıköy Kurbağalıdere, Eminönü, Zeytinburnu, Fatih, Bayrampaşa, Güngören ve Bağcılar'da ise çalışma devam ediyor.

Kış mevsiminde 3-4 araziye çıkamadıklarını söyleyen Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, haritaların jeolog ve jeofizikçilerin ortak çalışmasıyla hazırlandığını söyledi. İlk işlemi jeologların yaptığını anlatan Baş ''Topografik haritayla bölgeyi karış karış dolaşıyorlar. Haritada önce kendi bulunduğu noktayı ve yeraltı kayacının ya da sisteminin görüldüğü bir noktayı buluyor ve buradan takibe başıyor. Yatıma, yarmalara ve temellere bakıyor. Bir yandan da elindeki haritanın üzerinde zemini çiziyor. Daha sonra jeofizikçiler aletsel ölçüleri alıyor. Jeoloğun bu iyi kaya dediği noktada jeofizikçi sismik hız ölçümü yapıp tezi doğruluyor. 5000 ölçekte bu çalışma yeter ama parsel bazında zemin araştırmasında sondaj ve diğer ayrıntılı çalışmalar gerekir.''

Yerleşim alanları saptanıyor

Hazırlanan beş bin ölçekli zemin haritalarının şehir plancılarının anlayacağı biçime uyarlandığını anlatan Baş ''Zeminin ayrışma, eğim, ve yeraltı suyu durumu gözönüne alarak yerleşme alanları bu yolla belirleniyor. Sarıyer gibi sağlam zemine sahip ilçelerdeki zayıf yerler dahi ortaya çıkıyor'' dedi.

Anadolu Yakası kaya zeminde

Baş, İstanbul'un genel zemin özellikleri hakkında ise şunları söyledi: ‘‘Anadolu Yakası'nın çoğu kaya zeminde. Avrupa Yakası'nda ise Topkapı - Silivri arasındaki bölümünün zemin karakteri, diğer bölgelere oranla, daha zayıf. Ama içinde Bakırköy formasyonu gibi çok sağlam bölgeler de var. Trakya Formasyonu dediğimiz Gaziosmanpaşa, Şişli, Levent ve Eyüp ile Sarıyer'in bir kısmının bulunduğu zemin son derece sağlam. Havaalanı çevresi, Güngören'in eğimsiz bölgeleri de sorunlu değil. Ama jelojide iki kere iki hiçbir zaman dört etmez. Ayrıntılı zemin araştırması gerekir.''

İstanbullular'ın zemin araştırması kadar bina kalitesine de dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Mahmut Baş, İzmit depreminde sağlam zeminde bulunan onlarca binanın yıkıldığını hatırlattı. Sağlam olmayan binaların hızla güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!