1644 bakımda

Güncelleme Tarihi:

1644 bakımda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:40

MUSTAFA Kemal Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı 1934 model Lincoln marka üstü açık otomobil, Anıtkabir'de düzenlenen törenle orijinaline uygun şekilde tamir, bakım ve restorasyona alındı. Bu nedenle düzenlenen törende konuşan Anıtkabir Komutanı Piyade Albay Muzaffer Taytak, Atatürk'ün cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı 3 makam otomobilinden ilk olarak birinin, daha sonra da diğer 2 otomobilin restore edileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Restorasyonu gerçekleştirecek Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay ise "Hedeflediğimiz süre her araç için 1 yıl civarında olacaktır. Ancak bu tip projelerde zaman zaman antika parçaların tedarikinde gerçekleşebilecek bazı sarkmalar olabilecektir. Ancak hedef olarak koyduğumuz 1 yıllık sürenin içerisinde kalabileceğimizi ümit ediyoruz" diye konuştu.


1644 bakımda


Restorasyona alınan Lincoln marka 1934 model siyah otomobile, 6 kişi binebiliyor. İçi kahverengi deri kaplı otomobilin üstü açılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün makam otomobili olan araç, 1935-1938 yılları arasında tören arabası ve yabancı konukların karşılanmalarında da kullanıldı. Atatürk'ün vefatının ardından, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları tarafından törenlerde kullanılmaya devam edilen otomobil, 17 Eylül 1963'te çalışır durumda, Anıtkabir Atatürk Müzesi Müdürlüğü'ne getirilerek, ‘1644’ demirbaş numarası ile envantere kaydedildi. Söz konusu aracın restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından, müzede bulunan diğer araçlar 1934 model Lincoln ile 1936 model Cadillac da restore edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!