16 saatte 8 organ nakli

Güncelleme Tarihi:

16 saatte 8 organ nakli
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00

Antalya merkez ve Manavgat ilçesinde meydana gelen iki kazada ölen 19 yaşındaki Hüseyin A. ile 20 yaşındaki Alper K.’nın aileleri, bağışladıkları organlarla, 8’i Antalya’da, 1’i İzmir’de 9 kişiye hayat verdi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi, 16 saatte 8 nakil gerçekleştirdi.

TÜM gelişmiş ülkelerdeki merkezlerde bu sıklıkta naklin yapılamadığını belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, "16 saatte 8 organ naklini gerçekleştirmek merkezimiz için bir ilktir. Bunun Türkiye ve dünya için de bir ilk olduğunu düşünüyorum. 2005’te Avrupa birinciliğini elde etmiştik. Bu yıl da dünya birinciliği hedefimiz. Yılbaşından bugüne kadar 52 böbrek, 6 karaciğer ve 6 pankreas nakli gerçekleştirmemiz, bunun habercisidir" diye konuştu. Geçen yıl Türkiye’de yapılan böbrek nakillerinin yüzde 40’ının Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Demirbaş, "Antalya, milyon nüfus başına vericide 20 rakamına ulaşarak AB ortalamasının da üzerine çıktı" dedi. Prof. Demirbaş, Doç. Dr. Alihan Gürkan başta olmak üzere tüm çalışanların takım ruhu taşıdıklarını belirterek, Türkiye’de ilk kez doku uyumu aranmadan böbrek naklinin de merkezlerinde yapıldığını söyledi.

ALPER 4 CAN VERDİ

Geçen pazartesi günü saat 09.00’da başlayıp gece saat 01.00’e kadar süren operasyonlarda, kazada ölen iki erkekten Alper K.’nın pankreası daha önce babası Ceyhun Aşkan’dan böbrek nakli yapılan 24 yaşındaki Mustafa Aşkan’a, karaciğeri Burdurlu hemşire 43 yaşındaki iki çocuk annesi Melek Gediz’e, böbreklerinden biri Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Didem Seymen’e, diğeri de Gaziantep Gençlik Spor İl Müdürlüğü Doktoru 46 yaşındaki Mesut Mahzereci’ye nakledildi.

Hüseyin A.’nın pankreası ise iki gözü görmeyen 33 yaşındaki Yılmaz Özcan’a, böbreklerinden biri Konya’da yaşayan ve 7 yıldır diyalize giren 26 yaşındaki Galip Durukan’a, diğeri 25 yaşındaki muhasebeci Bircan Mürüvvet Dağdelen’e, karaciğeri de 45 yaşındaki ev hanımı Sakine Türker’e nakledildi. Hasan’ın kalp kapakçığı ise bir hastaya nakledilmek üzere Ege Üniversitesi Organ Nakil Ünitesi’ne gönderildi.

3 ayrı ekip çalışıyor

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’ndeki operasyonları, cerrahi ekip (karın içi organları), kalp ekibi ve göz ekibi olmak üzere 3 ayrı ekip gerçekleştiriyor. Böbrek, karaciğer ve pankreas nakillerini Prof. Dr. Alper Demirbaş’ın başkanlığındaki karın içi organlar konusunda uzman öğretim üyeleri, doktorlar, asistanlar ve hemşirelerden oluşan 30 kişilik bir ekip yapıyor. Aynı ekipte yer alan Doç. Dr Alihan Gürkan ise yine karın içi organlar konusunda uzman ve genellikle karaciğer nakillerini üstleniyor. Bu ekipteki Prof. Dr. Demirbaş ve Doç. Dr. Gürkan, ABD’de uzun yıllar eğitim alan iki öğretim üyesi.

Kalp ekibinde ise Prof. Dr. Ömer Beyazıt başkanlığında doçent, asistan, hemşire, teknik ekip olmak üzere 50 dolayında personel çalışıyor.

Kornea nakillerinde ise göz ekibi devreye giriyor. 4 kişilik bu ekibin başında da Prof. Dr. İclal Yücel bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!