16 disketle PKK avı

Güncelleme Tarihi:

16 disketle PKK avı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

DGM'de tutuklanan ve Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne gönderilen Cevat Soysal'la birlikte ele geçirilen 16 disketteki bilgiler sayesinde 50'yi aşkın PKK'lı yakalandı. Bir bölümü çözülen disketlerde PKK'nın Avrupa ve Türkiye'deki sivil kitle örgütleriyle bağlantıları, para akışları ve bazı eylem pllanları bulundu. Çözülen disketlerde bazı HADEP yöneticileri ile sendikacıların adlarına da rastlandı.

MİT'in yaptığı operasyonla Türkiye'ye getirilen PKK'nın kilit isimlerinden, Mehmet Hoca kod adlı Cevat Soysal dün çıkarıldığı DGM'de daha önce verdiği ifadeleri inkár etti. Ancak Soysal'ın Moldova'da yakalanması sırasında 16 disket de ele geçirildi. Bir bölümü çözülen disketlerdeki veriler ve Soysal'ın ifadeleri doğrultusunda yapılan operasyonlarda terör örgütü mensubu 50'yi aşkın kişi ele geçirildi. Soysal, tutuklandı. Güvenlik güçleri Soysal ile birlikte getirilen 16 disket için ‘örgütün bağlantılarının çözümü için iyi bir kaynak oldu’ yorumunda bulundular. Bir bölümü çözülen ve diğerleri uzmanlar tarafından çözülmekte olan disketlerde, örgütün Avrupa ve Türkiye'deki sivil kitle örgütlerinde yer alan bağlantıları, para akışları ve bazı eylem planları bulundu. Disketlerde ideolojik faaliyetleri içeren bilgilere de rastlandı. Çözümleri gerçekleştirilen disteklerde bazı sendikacılar, HADEP yöneticileri, sağlık görevlileri ile bazı sivil toplum örgütlerinde kilit noktalara kadar gelmiş kişilerin adlarına rastlanıldı. Ankara, İstanbul ve Batman başta olmak üzere çeşitli yerlerde gerçekleştirilen operasyonlarda, disketler ve Mehmet Hoca'nın ifadesi doğrultusunda adları geçen kişilerden 50'yi aşkını gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sağlık Emekçileri Sendikası'nın bir yöneticisi ile SSK'da görevli bir doktor ve HADEP İzmir İl Başkanı inşaat mühendisi Ali Yavuz da bulunuyor.

ADINI VERDİKLERİ TOPLANIYOR

Cevat Soysal'ın ifadesinde, terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından başlayan açlık grevlerinin Ege bölgesi ve yurt geneline yaygınlaştırılması için Ali Yavuz'a talimat verdiğini açıkladığı öğrenildi. Yavuz'un sorgusunun tamamlanmasından sonra DGM'ye sevk edileceği öğrenildi. Yavuz'un, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kadifakale'deki olaylı gösterilerin ardından gözaltına alınıp serbest bırakıldığı belirtildi. Yine Cevat Soysal'ın ifadeleri doğrultusunda, 1992'de öldürülen Diyarbakır HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın kardeşi Veysi Aydın da yakalandı. Aydın'ın, terör örgütü üyelerine yardım ve yataklık suçundan kesinleşmiş 3 yıl 9 ay hapis cezası bulunduğu ve gıyabi tutuklu olarak uzun süredir arandığı belirlendi. Aydın, tutuklanarak cezaevine konuldu.

SADECE FAAL BİR ÜYE İMİŞ

Cevat Soysal, Adli Tabiplik'teki muayenesinin ardından DGM soruşturma Savcısı Nuh Mete Yüksel'in karşısına çıkarıldı. Yüksel, Soysal'ı tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevketti. Nöbetçi Hákim Rüstem Çiloğlu'nun karşısına çıkan Soysal, Savcılıkta da verdiği ifadesini burada da tekrarladı ve MİT ile Emniyet'teki sözlerinin baskı altında alındığını, korktuğu için bu tutanakların altına imza koymak zorunda kaldığını söyledi ve şöyle devam etti: ‘‘Ben sadece Romanya'da dernek çalışmaları ve kültür etkinliklerinde bulundum. Kimseyi azmettirmedim, ideolojik eğitim vermedim. Benim de bazı hatalarım oldu. Ancak hiç kimseye ‘Gidin şurayı bombalayın' demedim, bombalama eğitimi vermedim. Sadece örgütün faal bir üyesiyim. MİT ve Emniyet'te baskı altında kaldığım için herşeyi kabul ettim. Ben zaten hastayım, ifadelerimi reddediyorum.’’ Soysal, mahkeme tarafından tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Soysal, rahatsızlığı dolayısıyla cezaevinin revirine kaldırıldı.

Tutuklandı

MİT tarafından Moldova'da yakalanarak Türkiye'ye getirilen ve Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'nde sorgulaması biten PKK'nın kilit ismi Cevat Soysal dün DGM'ye getirildi. Tutuklanan Soysal cezaevine götürüldü. Hepatit-B hastası olan ve polisler arasında güçlükle yürüyebilen Soysal, halsizliğine rağmen iki parmağını kaldırıp, zafer işareti yapmak istedi, ancak polisler hemen müdahale ederek engelledi. Mehmet Hoca kod adlı Cevat Soysal DGM'ye çok sıkı güvenlik önlemi altında getirildi. PKK'lı Soysal gelmeden önce çevik kuvvet ve TEM şubesinde görevli polisler Ankara Adliyesi çevresinde önlem aldı. Adli Tıp kurumuna götürülen Soysal'ı görüntülemek isteyen gazeteciler izdihama neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!