150 filmlik festival maratonu

Güncelleme Tarihi:

150 filmlik festival maratonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

BU yıl 18'incisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali 17 Nisan'da başlıyor. Festivalin açılışı İspanyol yönetmen Carlos Saura'nın Tango adlı filmiyle yapılacak. Bu yıl Onur Ödülleri, yönetmen Ertem Göreç ile yazar Vedat Türkali'ye değer görüldü. İkilinin ortak başyapıtları Karanlıkta Uyananlar da festival izleyicisiyle buluşacak.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 18'inci kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali, bir kez daha sinemanın büyüsüyle karşılaştıracak seyirciyi... Beş kıtadan 150'ye yakın filmin katılacağı festival, 17 Nisan ile 2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.

Film gösterimleri Beyoğlu'nda Emek, Alkazar, Atlas ve Beyoğlu sinemaları ile Kadıköy'de Moda sinemasında yapılacak. Bilet fiyatları tam 1 milyon 750 bin lira, öğrenci ve 65 yaşın üstündeki seyirciler için 1 milyon 250 bin lira olarak belirlendi.

Altın Lale heyecanı

18. Uluslararası İstanbul Film Festivali 18 bölümden oluşuyor. Geleneksel bölümlerden olan Uluslararası Yarışma'da sanat ve sanatçının dünyasını konu alan 12 film büyük ödül Altın Lale için yarışacak. Bu bölümde Türkiye'yi Kutluğ Ataman'ın Berlin'de yaşayan ikinci kuşak Türk gençliğinin sorunlarını anlattığı Lola&Billidikid adlı filmi temsil ediyor. İngiltere'den John Maybury'nin Aşk Şeytandır, Finlandiya'dan Pirjo Honkasolo'nun Ateş Yutan, İspanyol Manuel Cotelo'nun Bülbüllerin Teri bu bölümde yeralan bazı filmler.

Sanatlar ve Sinema bölümünde ise yarışmaya katılmayan ancak yine sanat ve sanatçının dünyasını konu alan filmler gösterilecek. Bu bölümde dikkati çeken filmler ise Ingmar Bergman ustanın Bir Palyaçonun Önünde, Arjantinli Fernando Solanas'ın Bulut, İngiliz Sally Potter'ın Tango Dersi, İranlı Mohsen Makhmalbaf'ın Sessizlik adlı yapıtları.

Sinema ve edebiyat

Festivalin gelenekselleşmiş bölümlerinden biri de Edebiyattan Beyazperdeye. Edebiyatla sinema arasında köprü kuran filmler yeralıyor bu bölümde. James Cain'in efsanevi romanı Postacı Kapıyı İki Kere Çalar'ı Macaristan atmosferine taşıyan İhtiras, Taviani kardeşlerin Pirandello'dan uyarladığı Gülüyorsun, Claude Miler, Jan Schüte ve Marion Hansel'in çağdaş metinleri yorumladığı Kar Sınıfı, Şişko Dünya ve Taş Ocağı bu bölümün ilgi çeken yapımları.

Sinemanın, geçen yıl ölen 'son samuray'ı Akira Kurosawa, Raşomon, trajik bir kaza sonucu yaşamını yitiren Alan Pakula da Başkanın Tüm Adamları adlı filmleriyle anılıyor festivalde.

Dünya Festivallerinden bölümünde önemli uluslararası festivallerde ödül kazanan filmler gösterilecek. Carine Adler'in Tenin Altında, Rolf Heer'in Şarkımla Danset, Claude Lelouch'un Talih veya Tesadüfler, Eric Rohmer'in Güz Öyküsü bu bölümde yeralan çarpıcı yapımlar.

Millenium Projesi: Yönetmenlerin Gözüyle 2000, Hal Hartley, Tsai Ming-Liang, Ildiko Enyedi gibi yönetmenlerin 31 Aralık 1999 gecesiyle ilgili hayallerini konu alan filmler beyazperdeye taşınıyor bu bölümde.

Ulusal Yarışma bölümünde geçen yıl içinde üretilen on film ödül için yarışacak. Belgeseller, Bir Kült Efsanesi: Ed Wood, Genç Bir Yönetmen Mercek Altında, Hollanda'nın En İyileri bölümü de bu yılki festivale renk katacak. festivale bu yıl eklenen yeni bölümler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!