Başsavcılık mayınlar TSK’nın

Güncelleme Tarihi:

Başsavcılık mayınlar TSK’nın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 00:00

Hakkari Çukurca’da 27 Mayıs 2009’da 7 askerin şehit düştüğü olayla ilgili soruşturma başlatan Van Cumhuriyet savcılığı mayınların araziye daha önceden TSK tarafından yerleştirildiğini belirledi. Dosya askeri savcılığa gönderildi.

Haberin Devamı

ÇUKURCA'DA 7 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU

VAN Cumhuriyet Başsavcılığı 27 Mayıs 2009 tarihinde Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 7 askerin şehit olmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma sonunda mayınların güvenlik amacıyla daha önce araziye TSK tarafından yerleştirildiği sonucuna vardığını açıkladı. Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak suçundan sorumluların cezalandırılması istenirken, dosya Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi.

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 27 Mayıs 2009’da şehit olan 7 askerle ilgili Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği tarafından yürütülen soruşturma ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’yi yasa boğan olaydan sonra mayının terör örgütü PKK tarafından yerleştirildiği açıklanmıştı. Genelkurmay Başkanlığı’nın düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında da teröristlerin Irak’ın kuzeyinden sızdığı belirtilmişti. Ancak bir süre sonra komutanlara ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internet sitelerine düşmüştü. Ses kaydında mayınların komutanın emriyle döşendiği iddia edilmişti. Bunun üzerine şehit ailelerinin savcılığa suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma sonucunda patlayıcıların araziye daha önceden güvenlik amacıyla döşendiğini belirledi. Dosyanın askeri savcılığa gönderildiğini açıklayan Başsavcılık özetle şu bilgileri verdi:

“Çukurca 20’nci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliğin 27.05.2009 tarihinde Çukurca Hantepe üst bölgesinin doğusunda intikal halindeyken, daha önceden araziye güvenlik amaçlı döşenmiş mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili iki kişinin şikâyetçi oldukları tespit olunmuştur. Bir kısım asker şüphelilerin eylemlerinin ‘Bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak’ kapsamında mütalaa edilebileceği hukuki kanaatiyle ve bu suçun 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun 9’uncu maddesi kapsamındaki suçlardan olduğu değerlendirilerek soruşturma dosyası 04.03.2010 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderilmiştir.”

Şehit kardeş şikâyetçiydi

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ne bağlı Arslanhacılı Köyü’nde oturan Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener’in babası İbrahim Bener, kendisinin şikayetçi olmadığını söyledi. İbrahim Bener, “Komutanların konuşması internete düşmüş, komutanın biri ‘Ben uyuyamıyorum mayınları ben döşedim’ diye komutanına telefon etmiş. Ankara’da yaşayan oğlum Refik, ‘ben bunun peşini bırakmam, suçlular cezasını bulsun’ diye şikayetçi oldu ve olayın araştırılmasını istedi. Ben şikâyetçi değilim. Vatan Sağolsun” dedi. Şehit askerin Ankara’da oturan ağabeyi Refik Bener ise “Ben kardeşimi geri getirecek değilim. Hata, kusur kimdeyse, cezasını çeksin. Biz kardeşlerimizi kimlere emanet edeceğiz. Başka bir şeyin derdinde değiliz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!