Başıma bunları cemaatle ilgili soruşturma açtı

Güncelleme Tarihi:

Başıma bunları cemaatle ilgili soruşturma açtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 00:00

CHP İzmir Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ahmet Ersin, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Adalet Bakanlığından verilen izinle saat 13.40’da Erzurum H Tipi Cezaevi’ne girerek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’le görüştüler.

Haberin Devamı

Milletvekilleri ile camlı bölmede 45 dakika telefonla konuşturulan Cihaner “Cemaat soruşturmasına başlamasaydım bunlar başıma gelmezdi” dedi.

Günde 2 saat sıcak su

CHP’li Malik Özdemir’in, “Daha önce bu cezaevine gelmiştim o zaman sıcak suyun akmadığından şikayet ediyorlardı. Yine aynı durum söz konusu mu” diye sorusuna “Doğru günde ancak 2 saat sıcak su var” karşılığını verdi. Tek kişilik hücresine televizyon isteyen Cihaner, kendisiyle görüşmek üzere Erzincan’dan gelen eşi Muhteber Cihaner’e de “Cezaevi koşullarında görüşmeyelim” mesajı gönderdi. Başsavcı Cihaner, Bülent Arınç’ın dün yaptığı açıklamalara da tepkiliydi; “Eşim ve kızım mağdur değil” dedi. Ahmet Ersin görüşmenin ardından Cihaner’in avukatları ile görüşmek üzere Erzurum Adliye Sarayı’na geçti. Ahmet

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. Dün yani 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Bugün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.


Ersin şunları söyledi:

“Cihaner’in morali son derece iyi. Sağlığı iyi ve bu suçlardan aklanacağını söyledi. HSYK’nin kararının doğru olduğunu söyledi.”

Arınç’a yazılı tepki

Haberin Devamı

Cihaner’in kardeşi Gürhan Cihaner, Başbakan Yardımcısı Arınç’ın sözlerini yazılı açıklama ile şöyle eleştirdi: “Yeğenim ve ailemin hiç bir ferdinde sizde çokça bulunan, sahte gözyaşı yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!