13 bebeğin ’ölüm gecesi’ hikáyesi

Güncelleme Tarihi:

13 bebeğin ’ölüm gecesi’ hikáyesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2008 00:00

İZMİR’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebeğin öldüğü geçen 20 Eylül’deki ’ölüm gecesi’ hikáyesi, ’hastane bülteni’nin özel sayısında yayımlandı. Henuz yazımı süren adli tıp raporuna göre bebeklerin ölümüne mamaya bulaşmış bakterilerin yol açtığı öne sürülürken, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde üç yıldır personele yönelik yayımlanan hastane bülteni 40 sayfasını bebek ölümlerine ayırdı. Doktorundan hemşiresine o gece orada bebekleri yaşatmak için uğraşan çalışanlar duygularını aktardı. Başhekim Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı, hastane çalışanlarının yaşanan olay yüzünden topyekûn ağır ithamlara maruz kalmaları sonucu hissettikleri üzüntünün çok daha derinleştiğini, bu bülteni duygularını ifade etmek için hazırladıklarını yazdı. Doktor ve hemşireler ise ’ölüm gecesi’ndeki mücadelelerini şöyle anlattılar:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Aksu: Esra (Doç. Dr. Esra Arun Özer yenidoğan servisi klinik şefi) çok endişeli... Hemşirelerimiz üzgün ve telaşlı. Nasıl bir sorunla karşı karşıya olduklarını bilememenin paniği içinde bebekleriyle ilgileniyorlar. Hizmetli personel meraklı ve ürkek bakışlarla görevlerini sürdürüyor. Dışarıda yoğun bir yağmur... İçeride buz gibi kasvetli bir hava..."

Yenidoğan Servisi Klinik Şefi Doç. Dr. Esra Arun Özer: "Hastanemizde yepyeni, çağdaş ve örnek gösterilen bir klinik kurmuştuk. Çok çalışmış ve çok emek harcamıştık. Kamuoyunda adeta cadı avına dönüşen, karalayıcı bu sorgulamayı hak etmemiştik. Şoke olduk ve çok üzüldük."

Yenidoğan servisi hemşiresi Türkan Boztepe: "Kimsenin bana veremediği, çabalarımın karşılığını sen verdin minik bebek. ’Ağlama, gözlerindeki neşeyi hiçbir şey sakın alıp götürmesin’ dercesine bana uzun uzun baktın ve sonra minik ellerinle yanağıma usulca dokundun. İşte o anda kelimeler kifayetsiz kaldı. Konuşamadın, söyleyemedin ama bir bakışınla, bir dokunuşunla çok şey anlattın miniğim. Suların bittiği yerde, ömrümüzün durduğu son durakta yine beraber olmak umuduyla..."

Yenidoğan servis hemşiresi Zehra Ünlü:

"Biz hemşireler arasında yok mu anneliği ümitle bekleyen? Ambulansla getirilen prematüre bir bebekte kendi sahip olamadığı bebeğini gören... Biz anneyiz, biz hemşireyiz... Bebek vazgeçmek üzere! Hayır bebek söz vermiştin bize, biliyorsun annenin kucağı bomboş... Günlerdir verdiğimiz emekler acımasız dakikalara teslim olmuştu..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!