1200 hektar kül

Güncelleme Tarihi:

1200 hektar kül
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 01:03

19 Ağustos Cumartesi günü 34, 20 Ağustos Pazar günü 43, dün saat 15.00’e kadar ise 13 olmak üzere 3 günlük süre içinde Türkiye genelinde 90 orman yangını çıktı. 89 yangın kontrol altına alındı. 1200 hektarlık orman alanı kül oldu. Bu rakam, İnönü Stadı büyüklüğünde 1655 adet futbol sahasına denk geliyor.

TÜRKİYE’de son 3 günde çıkan 90 orman yangınında 1200 hektarın üzerinde ormanlık alan zarar gördü. Türkiye’nin turizm yörelerindeki en güzel ormanlarını alevler yuttu. 1200 hektarlık orman alanı, İnönü Stadı’nın 105’e 69 metre ölçülerindeki, 1655 adet futbol sahasına denk geliyor. 19 Ağustos Cumartesi günü 34, 20 Ağustos Pazar günü 43, dün saat 15.00’e kadar ise 13 orman yangını olmak üzere 3 günlük süre içinde Türkiye genelinde 90 orman yangını çıktı. Bunlardan 89’u kontrol altına alındı. Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki yangın ise hala sürüyor. Sadece İzmir-Selçuk, Aydın-Didim ve Antalya-Kaş yangınlarında 900 hektar orman kül oldu.

KONTROL DIŞI

Antalya’nın Kaş İlçesi’nde geçen cumartesi sabahı başlayan orman yangını, aralıksız sürdürülen söndürme çalışmalarına rağmen hala kontrol altına alınamadı. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel yangınına müdahale eden helikopter sayısının 4’e çıkartıldığı ve bir uçağın da söndürme çalışmalarına katıldığını söyledi. Bölgedeki tüm su kaynaklarının tamamen Milli Park içindeki Kıbrısçık Kanyonu’ndaki yangına yönlendirildiği belirten Yüksel, yanan alanın 250 hektara ulaştığı bildirdildi. Yangına havadan müdahale eden yangın söndürme helikopterleri 3 günde yaklaşık 500 sorti yaptı. Bir sortide 3 ton su atan helikopterler, Kemer Köyü yakınlarındaki yapay havuzda suyun bitmesi üzerine Gömbe Barajı’na gidiyor. Bölgede çalışan orman işçilerinden Kazım Bilgiç, sabah saatlerinde ayağına taş düşmesi sonucu yaralandı.

23 SAATTE BİTTİ

İzmir’in Selçuk İlçesi’nde başlayıp Bülbül Dağı’ndaki Meryemana Evi’ni sıyırarak geçen orman yangını, zümrüt yeşili 300 hektar çam ormanı ile 100 hektar tarım alanını küle çevirdi. Büyük bölümü 25 yıl önce dikilen genç çam ormanları 23 saatte kül oldu. Bölgede inceleme yapan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Selçuk civarında yangın tamamen söndürülmüştür. Kuşadası’nda dar bir alanda kontrol aldında devam ediyor" dedi. Pepe, yanan alanların hızla ağaçlandırılacağını söyledi.

AYNI ANDA ÇIKTI

Aydın’ın Didim ilçesi Kavakdere Mevkii’nde önceki gün tarım arazileri ile hazineye ait fundalık ve zeytinlik alanda çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangında şu ana kadar 300 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan zarar gördü. Didim Belediye Başkanı CHP’li Mümin Kamacı, Tarım arazileri ve özellikle zeytinliklerin bulunduğu bölgede yangının birçok yerde aynı anda başlaması düşündürücü. Yangında birçok zeytin ağacı da alevlerden zarar gördü" dedi.

ÇÖPLÜKTEN YAYILDI

Muğla Milas’a bağlı Kısırlar Köyü’nde birkaç noktada başlayan yangın çam ormanlarıyla kaplı Bodrum’un Mumcular Beldesi’ne ulaştı. Bayır, Bağcılar Köyü ve Yeniköy sınırlarındaki tarım arazileri ile ormanlık arazide 90 hektar kül oldu. Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde, çöplükte başlayan yangın korku yarattı. Sabaha kadar süren yangında alevler villalara yaklaşınca tatilciler paniğe kapıldı. Yangın güçlükle kontrol altına alınabildi.

Köyleri boşaltıyorlar

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Bucakşıhlar Köyü yakınlarında sabah saatlerinde başlayan orman yangını 300 haneli Dikmen Köyü’ne ulaştı. Köy jandarma ekipleri tarafından boşaltılırken, yangında kenar mahalledeki bir kaç ev hasar gördü. Bölgede Sarılar ve Iğrıçlar Köyü’nde de evler boşaltılıyor. Safariye çıkan ve yangının ortasında kalan 10- 12 kişilik turist grubu da jandarma tarafından bölgeden çıkartıldı. Serik İlçesi’ne bağlı Gebiz Beldesi’nde çıkan orman yangınında ise 10 hektarlık kızılçam kül oldu.

BODRUM

Kovanlar yandı


Bodrum’un Mumcular Beldesi, Bayır, Bağcılar Köyü ve Yeniköy sınırlarındaki tarım arazileri ile ormanlık arazideki yangına 150 orman işçisi, 240 vatandaş, 15 arazözle müdahale ederken, 2 helikopter de havadan mücadele etti. Milas Orman İşletme Şefi Bayram Ali Atik, Kısırlar Köyü Muhtarı Hüseyin Kök, Beyciler Muhtarı Gencer Şen de çalışmalara katıldı. Yangında 15 köylünün 1500 arı kovanı yandı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangına Milas ve Bodrum jandarmaları da müdahale etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!