12 yıl sonra yeniden Florida düğümü

Güncelleme Tarihi:

12 yıl sonra yeniden Florida düğümü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 13:01

ABD halkı 12 yıl sonra yeniden Florida kabusunu yaşıyor. Bu kez eyaletten gelecek haberler ülkenin kaderini tayin etmeyecek olsa da akıllara “Nedir bu Florida’nın olayı?” sorusu geliyor.

Haberin Devamı

ABD’liler Çarşamba sabahı uyandıklarında üç seçim önceki manzaralara benzer bir tabloyla karşılaştı. Florida’nın güneyinde binlerce seçmen gece yarısına kadar seçim merkezleri önünde kuyruklarda bekledi, uzakta yaşayan seçmenlerin gönderdiği on binlerce oy pusulası açılmayı ve sayılmayı bekliyordu ve seçici mecliste Florida’ya ait 29 koltuğa hangi partinin delegelerinin oturacağı hala belli değildi.

12 YIL SONRA YENİDEN FLORIDA DÜĞÜMÜ / FOTO GALERİ

Neyse ki 2000 yılındaki Bush-Gore kapışmasında olduğu üzere başkanı belirlemek için Florida oylarına ihtiyaç yok. Ancak eyalette yaşayan halk, bu yaşananların utanç verici bir fiyasko olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

UTANÇ KAYNAĞIYIZ
Miami’de yaşayan mali analist Tya Eachus, oy kullanmak için üç saat sırada bekledikten sonra Los Angeles Times’a yaptığı açıklamada, “Biz çok büyük bir utanç kaynağıyız. Burada her zaman bir fiyasko yaşanıyor” dedi.

Florida’da 8.3 milyon oy kullanıldı. Şu anki sonuçlara bakılırsa obama 46 bin oyla yanı yaklaşık yüzde 0.5’lik bir oranla önde gidiyor. Seçim bürosu çalışanları hala hafta sonu gönderilen uzaktan oyları saymaya çalışıyor. 2000 yılındaki karışıklıktan ders alan yetkililer ise sonucu açıklamak için bu kez acele etmemeye kararlı.

12 YIL ÖNCE FLORIDA’DA NE OLDU?

2000 yılındaki seçimlerde Al Gore ile George W. Bush arasındaki yarışın galibi Florida’dan gelecek oylara kalmıştı.

NBC televizyonu oyların tamamı sayılmadan önce Gore’un Florida’yı aldığını duyurmuş diğer kanallar da Associated Press, ABC, CBS, CNN, Fox ve NBC’den oluşan Voter News Service ajansının yaptığı sandık başı anketlerinin verilerine dayanarak Gore’un galibiyetini ilan etmişti. Kanallar ilerleyen dakikalarda haberlerini değiştirdi, bazıları “Karar vermek için tüm oyları beklemek gerek” derken bazıları da Bush’u galip ilan etti.

Ertesi gün Florida’daki sonuçların çok tartışılacağı belli oldu. Cumhuriyetçiler oyların yeniden sayılmasını talep etti. Yeniden sayım sonucunda Bush’un 537 oyla seçimi kazandığı ortaya çıktı. Yüksek mahkemenin onayıyla Beyaz Saray’da sekiz yıllık Bush dönemi başladı.

Eyalet seçim bürosu sözcüsü Chris Cate, sonuçların Cumartesi günü açıklanacağını söyledi.

Haberin Devamı

KRİZİN ÖNCESİ VAR
Florida’da yaşanan sıra ve sayım krizinin aslında öncesi de var. Zira önce eyalet valisi Rick Scott’ın gündeme getirdiği bir yasa değişikliğiyle yüz binlerce seçmen bir anda oy kullanma hakkını kaybetti, Cumhuriyetçilerin desteğiyle eyalet meclisinde kabul edilen tartışmalı bir yasa da erken oy kullanma saatlerini sınırlandırdı.

Çift taraflı kelebek pusulaların 2000 yılında seçmenlerin kafasını karıştırdığı Palm Beach’te uzaktan oy kullanacak seçmenlere verilen pusulalardaki basım hatası nedeniyle seçim görevlileri binlerce oyu elle yeniden yazmak zorunda kaldı. Pinellas County’de ise 12 bin seçmene yanlışlıkla “Oylarınızı göndermek için Çarşamba gününe kadar zamanınız var” mesajı gönderildi.

Haberin Devamı

Bu hatalar yetmezmiş gibi bir de yolsuzluk söylentileri ortaya çıktı: Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin finanse ettiği bir seçmen kayıt operasyonu 10 kentte sahte formlar kullanıldığı gerekçesiyle mahkemelik oldu.

CADDELER BOYU KUYRUK
Erken oylama süreci de sorun yarattı. Demokratların yüreklendirmesiyle seçim gününden önce oy kullanmak amacıyla sandık başına giden seçmenler, oylama süresinin 14 günden sekiz güne indirilmesiyle başta Miami olmak üzere birçok yerde caddeler boyu kuyruklarla karşılaştı. Seçim pusulalarındaki anayasa değişikliğiyle ve eyalet yasalarıyla ilgili referandum soruları da seçmenlerin işini zorlaştırdı.

Sivil toplum kuruluşu “Election Protection” için çalışan Avukat John Camp, sandık görevlilerinin sıraların ilerlemesi için insanüstü bir gayret gösterdiğini ancak yine de birçok yerde görevlilerin yanlış direktifler verdiğini, yüzlerce kişinin kapıdan döndürüldüğünü ya da sırada beklemekten sıkılıp pes ederek oy vermeden gittiğini belirtti.

Haberin Devamı

Camp, “Bu işi beceremediğimiz yorumuna katılıyorum. Uğraşsak bile olmuyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!