12 trilyon mirası itfaiyeye bıraktı

Güncelleme Tarihi:

12 trilyon mirası itfaiyeye bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2005 01:42

1936 Türkiye Güzeli olarak bilinen Mahmure Birsen Sakaoğlu, 12 trilyonluk mirasını kendini evinde çıkan bir yangında kurtaran Fatih İtfaiye Teşkilatı çalışanlarına bıraktı.

Fatih İtfaiyesi çalışanları tarafından 4 yaşında evlerinde çıkan bir yangından kurtarılan Mahmure Birsen Sakaoğlu, 12 trilyonluk mirasının faizinin, itfaiye çalışanları arasında paylaştırılmasını vasiyet etti. 94 yaşında ölen Sakaoğlu’nun kardeşi ve yeğenleri itiraz edip, dava açtılar.

94 yaşında hayata gözlerini yuman doktor Mahmure Birsen Sakaoğlu, vasiyetnamesinde 12 trilyonluk mirasını, henüz 4 yaşındayken kendisini evlerinde çıkan yangından kurtaran Fatih İlçesi İtfaiye Teşkilatı çalışanlarına bıraktı. 1934 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de güzellik yarışması yapılmamasına rağmen çevresinde ‘1936 Türkiye Güzeli’ olarak bilinen Sakaoğlu’nun vasiyetine kardeşi Emekli Albay Selahattin İzmirli ve 4 yeğeni itiraz etti. Mahkeme sonunda vasiyetin onaylanması halinde Fatih İtfaiyesi’nden 292 çalışan ömürlerinin sonuna kadar 12 trilyonun faizini eşit şekilde paylaşacaklar.

İTFAİYEYE MİNNET

Fatih’te 1909’da doğan Mahmure Birsen Sakaoğlu (İzmirli), 4 yaşındayken evlerinde çıkan bir yangında binada mahsur kaldı. Yangına müdahale eden Fatih İtfaiyesi ekipleri, Sakaoğlu’nu alevlerin arasından çıkardı. Bu olaydan sonra İzmirli Ailesi itfaiye teşkilatına duydukları minneti her fırsatta dile getirdi. 1936’da katıldığı yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Sakaoğlu, bir taraftan da tıp eğitimini tamamlayarak pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Kendisi gibi doktor olan Mustafa Sakaoğlu ile evlendikten sonra ABD’ye giderek burada çalıştı. Sakaoğlu çifti 7 yıl sonra ABD’den döndü. Bundan sonra yaşamlarını Türkiye’de sürdüren çiftin yıllar süren mutlu evliliklerinde çocukları olmadı. Mahmure Birsen Sakaoğlu, 1999 Eylül’ünde eşini kaybettikten sonra yalnız yaşamaya başladı. Erkek kardeşi Emekli Albay Selahattin İzmirli ile aralarında doğan anlaşmazlıklar nedeniyle de sorunlar yaşıyordu. Tek başına hayatını sürdüren Sakaoğlu, eşini kaybettikten 4 yıl sonra 17 Aralık 2003’te, 94 yaşında öldü.

HERKESE EŞİT PAY

Sakaoğlu’
nun ölümünün ardından ortaya çıkan vasiyet yüzünden yer yerinden oynadı. Sakaoğlu, vasiyetinde İmar Bankası’nda yıllardır biriktirdiği 12 trilyonluk servetinin Fatih İlçesi İtfaiye çalışanlarına paylaştırılmasını istiyordu. Vasiyete göre 12 trilyon liralık ana para bankada sabit olarak kalacak, bu paranın faizi 3’er aylık dilimlerle Fatih İtfaiyesi çalışanlarına paylaştırılacaktı. Vasiyette mirastan teşkilattaki müdürden çaycıya kadar herkes eşit şekilde faydalanabilecekti.

VARİSLERİ İTİRAZ ETTİ

Sakaoğlu
’nun yüklü miktardaki vasiyetini itfaiye teşkilatına vermesi yakın akrabalarının itirazlarına yol açtı. Sakaoğlu’nun hayattaki kardeşi Selahattin İzmirli ile 4 yeğeni, haklarını aramak için mahkemeye başvurdu. Açılan davada Sakaoğlu’nun tüm yazı ve imzalarının kriminal incelemesinin yapılmasına ve vasiyetteki el yazısıyla karşılaştırılmasına karar verildi. Ayrıca Sakaoğlu’nun vasiyetini yazdığı gün tam teşekküllü hastaneden aldığı sağlık raporunun geçerliliği de araştırılıyor. Mahkemenin kararıyla vasiyet kabul edilirse mirastan itfaiyeciler pay alabilecekler.

Akli dengesi yerindeydi

MAHMURE Birsen Sakaoğlu’nun avukatı Kaya Açıkel, miras davasını da takip ediyor. Açıkel, ‘Öldüğü ana kadar akli dengesi fevkalade yerindeydi. Vasiyetini de kendi hazırladı’ dedi.

KARDEŞİME TEK KURUŞ VERMEYİN

MAHMURE Birsen Sakaoğlu vasiyetinin 3’üncü maddedesini, kardeşi Selahattin İzmirli’ye ayırdı. Kardeşi için annesi ile babasının hastalık ve cenazelerine gelmediğini belirten Sakaoğlu, ‘Otuz milyon ödeyerek taksi ile Fatih’ten Suadiye’ye gittim, ölmeden göreyim arzusuyla. Daire kapısını kardeşim açtı ve bana ‘Niye geldin. Karım seni istemiyor. İçeri giremezsin’ diye kapıyı örtmek istedi. Beş dakika dinlenmek istedim. Kapıcıyı çağırdı. Beni dışarı attı. Kardeşim Selahattin İzmirli’ye mirasımdan bir kuruş dahi verilmemesini istiyorum. Mirasımdan mahrum ediyorum. Versem mali durumu benden çok çok üstün olur’ diye yazdı.

Vasiyetini kendi yazdı

Mahmure Sakaoğlu vasiyetini kendi kaleme aldı. Sakaoğlu, vasiyetinin girişine, bu vasiyeti ‘iki şahit huzurunda, sağlık kurulu heyetinde, hiçbir cebir ve şiddet olmaksızın açık bir şuur içinde yazdığını’ belirtti. Ayrıca, vasiyetin yazıldığı tarihte, tam teşekküllü bir hastaneden akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor da aldı. Sakaoğlu, vasiyetinde manevi oğlu Mustafa Bakır’a da otomobil ile geçineceği kadar faiz verilmesini istedi. Sakaoğlu, bu mirasın, mirasçıların ölümü halinde yakınlarına devrini de istedi.

292 itfaiyeci ayda 465 milyon lira alacak

İTFAİYE teşkilatını trilyonluk miras heyecanı sardı. Fatih İtfaiye Teşkilatı’nda bulunan iki ayrı bölümden İstanbul Bölge Müdürlüğü ile Merkez İtfaiye Müdürlüğü çalışanları arasında ayrılık doğdu. İstanbul Bölge Müdürlüğü çalışanlarının asıl yangın müdahale ekibinin kendileri olduğunu söyleyerek destek kuvvet olarak bulunan Merkez İtfaiye Müdürlüğü çalışanlarının mirasta haklarının bulunmadığını iddia ediyor. Bu arada, teşkilattaki müdürden çaycısına 292 çalışanın isminden oluşan mirasçı listesi mahkemeye sunuldu. İtfaiyede çalışanlar memur ve işçi grubu olarak ayrılıyor. Memurlar 650-750 milyon, işçiler de 800-900 milyon lira maaş alıyor. Mirasın hak kazanmaları 292 kişi ömürlerinin sonuna kadar 12 trilyon liralık mirasın faizlerini 3’er aylık dilimlerle eşit olarak paylaşacaklar. Piyasadaki ortalamaya göre 3 aylık yüzde 3.4 faiz oranıyla her bir itfayeciyenin eline ayda 465 milyon lira geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!