12 Mart'ın mimarı

Güncelleme Tarihi:

12 Martın mimarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Uçan general’’ Muhsin Batur'u kaybettik. 27 Mayıs'la adı öne çıkan ve 12 Mart muhtırasının mimarlarından Batur, 12 Eylül öncesinde senatör olmuştu. Batur, o dönemde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olmuş ve 13 oyla seçilememişti.

TÜRKİYE, Muhsin Batur'un adını ilk kez, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra duydu. 27 Mayıs sabahı, Eskişehir'de, Adnan Menderes ve Hasan Polatkan'ın yolunu kesen askerlerden biri de Batur'du.

Menderes'in yakalanması, ekipteki askerlerin çoğunu ‘‘yarı-siyasi’’ görevlere taşıdı. Batur'un ödülü de ‘‘Uçuş Grup Komutanlığı’’ndan, 1. Hava Üs Komutanlığı'na yükselmek oldu. Bununla da kalmadı, tuğgeneralliğe terfi etti.

1962 yılındaki Aydemir İsyanı'n bastırılmasında aktif rol aldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İrfan Tansel'in en büyük yardımcılarından biriydi. Yıldızı bir kez daha parladı. 1963'te tümgeneral, 1966'da korgeneral oldu ve Genelkurmay Lojistik Başkanlığı'na atandı.

HIZLI YÜKSELİŞ

Hızla bu noktaya gelmişti. 1940'ta Hava Harp Okulu'nu bitiren pilotlar içerisinde onun kadar hızla yükselen yoktu. Batur, geldiği nokta ile yetinmek istemiyordu. İhtiraslı bir subaydı...

Tansel ile araları bozulunca 1967'de Cumhurbaşkanı Sunay'a mektup yazarak, Orgeneral Tansel'i şikayet etti. Anlaşmazlık konularından biri, Tansel'in artık uçmamasıydı. Batur'a göre, ‘‘Hava Kuvvetleri'ne uçucu generaller komuta etmeliydi.’’

UÇAN GENERAL

Tansel'in orgeneral ve Hava Kuvvetleri Komutanı olmasını engellemesinden endişe ediyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakanı Süleyman Demirel'in desteğini almayı başardı. 1969'da orgeneralliğe yükseldi ve Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Batur, yine uçmayı bırakmadı; adı ‘Uçan general’e çıktı.

12 Mart muhtırasının verilmesinde önemli rol oynadı. Dört komutanın imzaladığı muhtıranın iki mimarı vardı:

Birisi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Faruk Gürler. İkincisi ise Batur. Adalet Partisi'nin bölünmesi için İsviçre'ye kaçan Necmettin Erbakan'ın geri getirilmesi operasyonunda da rol aldığı öne sürüldü. Askeri müdahaledeki bu rolünün kendisini Genelkurmay Başkanlığı'na taşıyacağına inanıyordu. En büyük arzusu Silahlı Kuvvetler'deki geleneği bozup, o göreve gelen ilk Hava Kuvvetleri Komutanı olmaktı.

CUMHURBAŞKANI ADAYI

O dönemde Cumhurbaşkanı adayı olan Gürler ile Genelkurmay

Başkanlığı pazarlığı yaptığı iddiaları yayıldı. Ancak Gürler'in seçilememesi planlarını bozdu.

1973'te emekli olduktan sonra dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından kontenjan senatörü olarak atandı. TBMM'deyken CHP'ye girdi. 12 Eylül 1980 öncesinde CHP, Batur'u cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. 13 oy eksik alması nedeniyle seçilemedi.

Batur, 12 Eylül sonrasında anılarını ‘‘Anılar ve Görüşler’’ adıyla kitap olarak yayımladı. Batur, 1920 yılında Üsküdar'da doğmuştu.

Batur’u kaybettik

HAVA Kuvvetleri eski komutanlarından emekli orgeneral Muhsin Batur, tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi'nde dün saat 07.00'de vefat etti. Hastanenin Kalp Damar Cerrahisi servisinde 20 Eylül Pazartesi günü koroner bypass ameliyatı olan ve sağlık durumu iyiye giden 80 yaşındaki Batur, aniden ortaya çıkan solunum yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İkinci kez bypass ameliyatı geçiren Batur'un cenazesi yarın Levent Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!