12 Eylül'ün en uzun tutuklusunun torunları adalet istiyor

Güncelleme Tarihi:

12 Eylülün en uzun tutuklusunun torunları adalet istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2012 14:49

Bugün, Türkiye için tarihi bir gün. Eski Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı dava içeride devam ederken, Ankara Adliyesi önünde de binlerce kişi toplandı.

Haberin Devamı

Adliye önünde toplanan 12 Eylül mağdurları, aileleri ve yakınlarının her birinin ayrı bir öyküsü var. Ancak bunlar içinde "12 Eylül dedemizi bize ver” pankartı taşıyan iki küçük çocuk hemen göze çarpıyor. 

Onlar, Türkiye’nin en uzun süre cezaevinde yatan insanlarından biri olan Tahir Canan’ın torunları.

12 EYLÜL'ÜN EN UZUN TUTUKLUSUNUN TORUNLARI / FOTO GALERİ

BİNLERCE MAĞDUR ANKARA'DA TOPLANDI / FOTO GALERİ

AK PARTİ'DEN "DARBE" ÖNERİSİ

Canan, "siyasi amaçla adam öldürdüğü" iddiasıyla 1978'de tutuklandı. Canan, cinayetleri kendisinin işlediğini işkence altında itiraf ettiğini söylese de sonuç değişmedi. 36 yıl hapse mahkum edildi. 

1991'de Şartlı Tahliye Yasası'ndan yararlanıp cezaevinden çıktı. Ancak, özgürlüğü uzun sürmedi. 1993 yılında bu kez Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu gerekçesiyle Malatya'da tekrar tutuklandı ve 12,5 yıla mahkum edildi.

Haberin Devamı

Bu mahkumiyetle şartlı tahliyesi de yandı ve cezasının kalan bölümünü çekmek gibi bir zorunluluk ortaya çıktı. 2003'te Topluma Kazandırma Yasası kapsamında cezaevinde yatıp tamamlamak üzere olduğu 12,5 yıllık ceza affa uğradı. Ancak mahkeme, "36 yılın kalan bölümünü yatacaksın" diyerek Canan'ı tahliye etmedi.

Son 34 yılın 31'ini cezaevinde geçiren Canan'ın cezası 2025'te bitecek.

Ailesi, yıllardır bitip tükenmeyen bir hukuk savaşı veriyor. Bugün Canan'ın torunları, dedelerinin özgürlüğüne kavuşma mücadelelerini Ankara Adliyesi'ne taşıdı.

İçeride yargılama devam ederken, adliye önünde toplananların içinden geçenleri belki de en iyi Canan'ın torunu Umut'un pankartı anlatıyor:

"Darbeciler duyun beni: Benim adım UMUT. 12 Eylül'de doğdum. Dedemi size bırakmayacağım."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!