12 Eylül yasalarına yargı yolu açılacak

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül yasalarına yargı yolu açılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2001 13:09

Milli Güvenlik Konseyi ve Bülent Ulusu hükümetinin Bakanlar Kurulu kararlarının yanı sıra, 12 Eylül 1980 döneminde çıkartılan 678 yasa ile 91 Kanun Hükmünde Kararnamenin Anayasa'ya aykırı olduğunun iddia edilebilmesinin yolu açılacak.

Haberin Devamı

TBMM'de görüşülen teklifin tümü üzerindeki oylamada da uzlaşmanın sürmesi durumunda 12 Eylül döneminden kalan yüzlerce yasa ve KHK'nin iptali gündeme gelebilecek. Anayasa'nın Geçici 15'nci Maddesinin son fıkrasının yürürlükten kaldırılması durumunda 12 Eylül 1980 sonrasında çıkarılan yasal düzenlemeler ve Anayasa Düzeni Hakkında Yasa uyarınca alınan karar ve tasarrufların Anayasa'ya aykırılığı iddia edilebilecek.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, 19 Eylül 1980 tarihinde Sıkıyönetim Yasasının Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi ve Bazı Hükümler Eklenmesine İlişkin Yasayla ilk düzenleme yapıldı. 23 Ekim 1981'de çalışmaya başlayan Kurucu Meclis dönemi ve bundan önceki dönemle, ilk genel seçimler sonucu toplanan TBMM'nin Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar geçen sürede yapılan bazı önemli yasal düzenlemeler ise şöyle:

Haberin Devamı

"Anayasa Düzeni Hakkında Yasa, YÖK Yasası, Siyasi Partilerin Feshine İlişkin Yasa, Sıkıyönetim Yasası'nda Değişiklik ve Yeni Madde Eklemeleri, Devlet Memurları Yasası, Deniz İş Yasası, Bazı Askeri Yasalar, Vergi Yasaları, Türk Ceza Yasası'nda Değişiklikler ve Yeni Madde Eklemeleri, Devlet Denetleme Kurulu Kurulması Hakkındaki Yasa, Sermaye Piyasası Yasası, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası, Tplu Konut Yasası, Çocuk Mahkemeleri Kurulması Hakkında Yasa, Adli Tıp Kurumu Yasası, Kara Suları Yasası, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usullerini Değiştiren Yasa, süren davaları görüşen yerel mahkemeler, bu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırılığı iddiasında bulunabilecek. Vatandaşlar bu düzenlemelerin iptali için doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne başvuramadığı için, Af Yasasında da olduğu gibi süren davalar nedeniyle yerel mahkemeler aracılığıyla bu tür iptal başvuruları yapılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!