12 cm’lik kriz

Güncelleme Tarihi:

12 cm’lik kriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2006 00:00

Yenibosna Cemevi binasının, yanındaki arazinin sınırlarını 12 cm. ihlal ettiği için yıkılmak istenmesi Alevileri üzdü. Cem Vakfı Genel Müdürü Celal Dinçer, "Cemevi’nin yıkılması toplumsal barışı bozar" dedi.

ALEVİ cemaati için büyük öneme sahip olan ve içinde Cem Vakfı’nın da bulunduğu Yenibosna Cemevi’nin, 12 santimlik arazi sınırı ihlali için, yıkılmasının gündeme gelmesi ortalığı ayağa kaldırdı.

Cemevi’nin bitişiğinde bulunan arazinin sahibi Alemdar Albayrak bir süre önce Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak cemevinin arazisinin sınırlarını 12 santimetre ihlal ettiğini belirtti. Bunun üzerine inceleme yapan mahkeme 12 santimlik bölümün yıkımına karar verdi. Ancak binanın konumu nedeniyle sadece bu bölümün yıkılmasının mümkün olmaması nedeniyle tamamının yıkılması gündeme geldi.

Dün Yenibosna Cemevi’ne gelen ekipler yıkımı erteledi. Cemevinin yıkılacağı haberini alan Alevi vatandaşlar kısa sürede olay yerinde toplanmaya başladı. Yıkım kararı ile ilgili bir açıklama yapan Cem Vakfı Genel Müdürü Celal Dinçer, bu yıkımın gerçekleşmesi durumunda barış ortamının bozulacağını belirterek şunları söyledi:

"Sadece 12 santimlik bir ihlal için Cemevi’nin yıkılması barış ortamını bozarak büyük toplumsal olaylara neden olabilir. Biz uzlaşmak için ihlal edilen bölümün bedelini ödemek istedik. Ancak arazi sahibi sadece 50 santimetrekarelik alan için 1 milyon 50 bin YTL istedi. Bu bedel Manhattan’dan bile pahalı. Siyasetçilerimizden ve hukukçularımızdan bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi.

Arazi sahibi Alemdar Albayrak’ın avukatı Ali Gürboy ise Cem Vakfı’ndan böyle bir taleplerinin olmadığını belirterek, "Biz kendilerinden 1 milyon 50 bin YTL istemedik. İstediğimiz rakam arazi bedeli ve temel çalışmalarının masrafı olan 650 bin YTL’dir. Bu bedeli verdikleri takdirde arazinin tamamını kendilerine vereceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!