12.12.12 zirvesi

Güncelleme Tarihi:

12.12.12 zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 00:00

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi’nin 7.’si dün yapıldı.

Altıncı zirve öncesinde Pakistan’ın eski Başbakanı Burhaneddin Rabbani’ye suikast düzenlenmişken, 7. zirve Afganistan İstihbarat Teşkilatı Başkanı Esadullah Halid’e yapılan suikast girişiminin gölgesinde toplandı. Zirvede bir de tarihi tesadüf vardı. Aile fotoğrafının çekildiği tarih 12/12/2012 saat 12.12’ye denk geldi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün evsahipliğindeki zirve için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari, dün Çankaya Köşkü’ndeydi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvede liderler önce ikili ardından dörtlü görüşme yaptılar. Zirve süresince İçişleri Bakanları, Dışişleri Bakanları, istihbarat başkanları, Ulaştırma Bakanları ve en üst düzey askeri yetkililer ayrı ayrı bir araya gelerek güvenlik ve ulaştırma alanlarında işbirliği metotları üzerinde görüştüler.
İSTİHBARAT EĞİTİMİ VERECEĞİZ
Üç lider basın toplantısı düzenledi. Gül şunları söyledi: “Üç ülke de çok iyi bir dayanışma içindeler. Bu toplantıları kararlılıkla devam ettireceğiz. Bölgenin problemlerini çözecek olan bölge ülkeleridir. Gelecekten çok ümitliyiz. Güvenlik konusunda alınan tedbirleri kamuoyuna açıklamak tabiatı gereği uygun düşmez. Sınır güvenliğinden istihbarat paylaşımına askeri eğitimlere, ortak tatbikatlara ve polis eğitimine kadar tüm konular ele alındı.” Zirvede, Türk istihbarat birimlerinin her iki ülkeye de terörle mücadelede istihbarat elde etme ve bunları paylaşmada eğitim vermeyi sürdürmeleri kararlaştırıldı.
Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!