11yaşında AIDS'li

Güncelleme Tarihi:

11yaşında AIDSli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Köyde yaşayan ve hayatını çiftçilikle kazanan 5 çocuklu Halil İbrahim ve Emine Bozer çiftinin 11 yaşındaki oğulları Sezgin Bozer AIDS'li çıktı. Hastalığın nasıl bulaştığı belirlenemedi. Ancak baba Bozer, HIV virüsünün oğluna, 2 yıl önceki ameliyatı sırasında verilen kandan geçtiğini iddia ediyor.

Kayseri'nin Tomarza İlçesi Şıhbarak Köyü'nde yaşayan 11 yaşındaki Sezgin Bozer AIDS'e yakalandı. Sezgin Bozer'e hastalığın nasıl bulaştığı belirlenemedi. 2 yıl önce Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde diz kapağından bir ameliyat geçiren Bozer'e ameliyat sırasında kan nakli de yapıldı. Ancak üniversite yetkilileri, çocuğa verilen kanda HIV virüsünün bulunmadığını ileri sürdüler.

ÇİFTÇİ ÇOCUĞU

Çiftçilikle geçimini sağlayan 5 çocuk babası 35 yaşındaki Halil İbrahim Bozer, oğlunun tedavisinin devlet tarafından üstlenilmesini istedi. Halil İbrahim ve Emine Bozer çiftinin 4'üncü çocuğu olan Sezgin, 1996 yılında dizkapağında meydana gelen iltihap nedeniyle, setrit atrit tanısıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Bölümü'ne yatırıldı. Üniversite hastanesinde dizkapağından ameliyat olan ilköğretim okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Sezgin'e ameliyat sırasında 10 cc/kg kan verildi. Ameliyat sonrası fakülte hastanesinde 19 gün yatan Sezgin, tedavisinin tamamlanmasının ardından köyüne döndü.

ZATÜRRE DEDİLER

Sezgin Bozer, geçen şubat ayında ateş, öksürük, iştahsızlık ve kilo kaybı şikayetleriyle Tomarza Sağlık Ocağı'na başvurdu. Buradan verilen ilaçlarla 2 ay evde tedavi olmaya çalışan Sezgin, şikayetlerinin devam etmesi üzerine Kayseri Devlet Hastanesi'ne sevkedildi. Burada Sezgin'e zatürree tanısı kondu. Kayseri'deki Kızılay Dispanseri'nde de muayene edilen Sezgin'e burada da üşütme ve zatürree tanısı kondu. Şikayetleri devam eden Sezgin, Devlet Hastanesi tarafından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Bölümü'ne sevkedildi. Burada 22 Haziran 1998 tarihinde yapılan tahlillerde Sezgin'in kanında HIV virüsü bulunduğu, AIDS hastası olduğu belirlendi. Ailenin diğer üyelerinde yapılan kontrollerde AIDS'e rastlanmadı.

YARDIM BEKLİYOR

11 yaşındaki oğlunun AIDS olduğunu öğrendikten sonra şaşıran çaresiz baba Halil İbrahim Bozer, yetkililerden yardım istedi. Oğlunun AIDS'i 2 yıl önce geçirdiği ameliyat sırasında verilen kandan kaptığını iddia eden Halil İbrahim Bozer, ‘‘Ben yıllık 600-700 milyon lira geliri olan bir çiftçiyim. Çocuğumun tedavisi için gerekli ilaçlara para yetiştiremiyorum. Yeşilkartım bulunmasına rağmen, oğlumun sürekli ve düzenli tedavisi için Ankara veya İstanbul'daki merkezlerden birine yatırılmasını istiyorum’’ dedi. Oğlunun AIDS'e yakalandığını çevrelerinde hiç kimsenin bilmediğini belirten Halil İbrahim Bozer, ‘‘Ancak bunun ortaya çıkmasından korkmuyorum. Artık herkes, AIDS'in nasıl bulaştığını biliyor. Olay ortaya çıktıktan sonra köy içinde tecrit edilme gibi bir durumun ortaya çıkacağını sanmıyorum. Zaten biz de Sezgin'i diğer çocuklarımızdan ayrı tutmuyoruz. Normal yaşantımız sürüyor. Ancak oğlum gün geçtikçe eriyor. Buna çare bulunmasına istiyorum'' diye konuştu

İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

Sezgin'in AIDS hastası olduğunu doğrulayan Kayseri Sağlık Müdürü Op. Dr. Faruk Ortaköylüoğlu, hastanın virüsü nereden kaptığının anlaşılamadığını belirtti. Ortaköylüoğlu, ‘‘Konuştuğumuz üniversite yetkilileri Sezgin'e 2 yıl önce geçirdiği ameliyat sırasında verilen kanın sahibinde HIV virüsüne rastlanmadığını, virüsün verilen kandan geçmediğini söylediler. Sezgin'i Sağlık Müdürlüğü olarak İstanbul Haseki Hastanesi AIDS Merkezi'ne gönderdik’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!