112 yıllık saat kulesi çürük taşla onarılmış

Güncelleme Tarihi:

112 yıllık saat kulesi çürük taşla onarılmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 15:18

TÜRKİYE Mimarlar Mimarlar Odası Çorum İl Temsilcisi Mimar Arif Cancanoğlu, Çorum’da geçtiğimiz aylarda restore edilen 112 yıllık tarihi saat kulesinin eskisinden daha dayanıksız hale getirildiğini ileri sürdü.

Cancanoğlu, restorasyonda kullanılan taşlardan aldıkları numunelerin Maden Analizleri ve Teknolojisi Daire Başkanlığı tarafından incelendiğini ve hazırlanan rapora göre kullanılan taşın, orjinal taşa göre yüzde 50 oranında daha dayanıksız olduğunun saptandığını söyledi. Cancanoğlu, “Çok gözenekli olması nedeniyle bu taşlar yağışa dayanıksızdır. Yaklaşık 10 yılda yıpranacağı gibi, yük taşıma kabiliyeti de düşecektir” dedi. Saat Kulesi’nin restorasyonu için ise 180 bin YTL harcandı.

Çorum’da 112 yıllık tarihi geçmişi bulunan saat kulesinin restore edilmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. 3.5 ay önce Çorum Belediyesi tarafından 189 bin YTL'ye Türkmen Andezit Restorasyon ve Dekorasyon Firması’na ihale edilen saat kulesinin güçlendirme ve restorasyonu işi tamamlanınca Mimarlar Odası harekete geçti. Türkiye Mimarlar Odası Çorum İl Temsilcisi Arif Cancanoğlu, yönetim kurulu üyeleri Burak Torun, İlknur Cerit ve Aydın Ökmen’le birlikte bugün bir basın toplantısı düzenledi. Restorasyonda kullanılan taşlardan numune alarak inceleme yaptırdıklarını belirten Cancanoğlu, kullanılan taşın aslına uygun olmadığını ve ondan daha dayanıksız olduğunu savundu.

“ESKİSİNDEN DAHA ÇÜRÜK”

Mimarlar Odası Çorum İl Temsilcisi Arif Cancanoğlu, restorasyonda kullanılan taşın, saat kulesinde kullanılan orjinaline göre yüzde 50 oranında daha dayanıksız olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Cancanoğlu şöyle dedi:

“İşin kontrolünü yapan Anıtlar Yüksek Kurulu, bu durumun sorumlusudur. Saat Kulesi, neyazık ki restorasyonla sağlamlaşmadı. Aksine daha da dayanıksız hale getirildi. Bu konuda yetkili olan herkes yaptıkları yanlıştan dönmelidir. Çünkü kullanılan taşın çok gözenekli ve yağışa dayanıksız olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da zamanla yük taşıma kabiliyetini düşürecektir. Ve 10 yıl gibi bir sürede taş gücünü kaybedecektir. Restorasyondaki amaç eskisinden daha sağlam hale getirmektir. Burada görülüyor ki, tam tersi olmuştur. Bunun sorumlusu ve kontrolünü yapan Anıtlar Yüksek Kurulu burayı nasıl teslim almıştır. Hesabını vermelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!