‘110’ savaşları

Güncelleme Tarihi:

‘110’ savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Pazar günü başlayacak Anayasa paketi 2’nci tur görüşmeleri için şimdi de ‘imza’ telaşı yaşanıyor.

Anamuhalefet partisi, Anayasa değişikliklerini doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne götüremiyor. En az 110 milletvekilinin imzaladığı dilekçeyle iptal başvurusu yapılabiliyor. 97 sandalyesi olan CHP’nin en az 13 milletvekilinden daha imza alması gerekiyor.

ANAYASA paketinin 2’nci raundu, ‘110 imza’ mücadelesiyle başlayacak. İlk turda 330 sınırı nedeniyle ilgi odağı olan bağımsız milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi’ne başvurudaki 110 imza şartıyla kilit konumlarını sürdürüyorlar. İktidar ve muhalefet, daha 2’nci tur görüşmeleri başlamadan ‘imza’ hesabı yapıyor. Pazar günü saat 12.00’de başlayacak 2’nci turda, önergeler dışında teklif üzerinde konuşmalar olmayacak ve sadece maddeler oylanacak. 2’nci tur görüşmelerin 6 Mayıs Perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Ortadakileri ikna çabası

Anayasa değişikliklerini anamuhalefet partisi doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne götüremiyor. En az 110 milletvekilinin imzaladığı dilekçeyle iptal başvurusu yapılabiliyor. 97 sandalyesi olan CHP’nin en az 13 milletvekilinden daha imza alması gerekiyor. 6 DSP’linin CHP ile hareket etmesi bekleniyor. CHP; DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ve pakete destek vermeyen 9 bağımsızdan imza isteyecek. CHP’nin temasları sürerken, iktidar da ‘ortadaki’ bağımsızlar üzerinde yoğun kulis yapıyor. CHP kulisinde, DSP kökenli bağımsızlardan Tayfun İçli, Harun Öztürk, Emrehan Halıcı, Hüseyin Pazarcı, Ahmet Tan ile DP’li Mesut Yılmaz ve bağımsızlardan Kamer Genç ile eski CHP’li Erdoğan Yetenç’in, CHP’ye söz verdiği konuşuluyor. Bu durumda iptal kanadı 111 imzaya ulaşıyor.

CHP: Garantisi olmaz

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, imza toplamaya 2’nci turdan sonra başlayacaklarını belirterek, “3 konu 330’un altında oy alırsa Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye gerek kalmayacaktır. Milletvekili sayımız belli, 110 imzayı bulabilirsek gideceğiz. Benim endişem yok, ama toplanmayan imzanın garantisi olmaz” dedi.

Ecevit devrede

Demokratik Sol Halk Partisi Genel Başkanı Rahşan Ecevit de, eski DSP’lilerin mahkeme sürecine destek vermesi için devreye girdi. Ecevit, dün yaptığı açıklamada, teklife destek verdikleri konuşulan eski DSP’liler Recai Birgün ve Mücahit Pehlivan’ı kast ederek, “Ecevit’e yakın olmuş bazı arkadaşların tavırları tabanımızda soru işaretleri uyandırmıştır” dedi. Ecevit, 7 bağımsıza “Anayasa Mahkemesi dilekçesine imza vermelerini tavsiye ederim” diye seslendi.

AK Parti Grubu pazara

AK Parti Grup toplantısı ise Başbakan Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda pazar saat 10.30’da yapılacak. Öte yandan, AK Parti Grup yönetimi bakanlar ve milletvekillerine gönderdiği mesajda, “2-9 Mayıs tarihlerinde Genel Kurul aralıksız çalışacaktır. Tüm bakan ve milletvekilleri programlarını ona göre ayarlasınlar” denildi. Erdoğan’ın dün Parti Genel Merkezi’nde milletvekillerine vereceği yemek başka bir tarihe ertelendi.

1. tur bilançosu

ANAYASA paketinin ilk tur görüşmeleri 9 gün, toplam 134 saat sürdü. Gizli oylamalara katılım 405-414 arasında değişti. Kabul oylarının sayısı 331-340 arasındaydı. En yüksek oyu 340 ile Ekonomik ve Sosyal Konsey, en düşük oyu 331 ile Anayasa Mahkeme-si’ni yeniden yapılandıran madde aldı. Genel Kurul’da 1100 sayfayı aşkın tutanak tutuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!